Evo koliko spasilaca je svaka država poslala u Tursku, BiH je među najprisutnijima

sa

Azerbejdžan je prva zemlja koja je pritekla u pomoć Turskoj nakon što su ih pogodila dva razorna zemljotresa. Države i dalje šalju timove za traganje i spašavanje, a među njima je i Bosna i Hercegovina, koja je već poslala značajan dio ljudstva.

Sudeći prema grafici koju je objavila Anadolija, najviše spasilaca su poslali Azerbejdžan (725) i Izrael (450).

Zatim slijede spasioci iz Francuske (204), Indije (201), Kipra (200), SAD-a (159), Mađarske (156), Rusije, Meksika i Iraka (po 150).

Odmah nakon njih je Bosna i Hercegovina sa 104 spasioca za sada.

Ispod BiH prema broju spasilaca su brojne države među kojima Albanija, Bjelorusija, Njemačka, Bugarska, Češka, Hrvatska, Britanija, Iran, Španija, Švicarska, Japan, Crna Gora, Kazastan, Kirgistan, Libija, Kuvajt, Kosovo, Malta, Mongolija, Moldavija, Pakistan, Poljska, Srbija, Tadžikistan, Venecuela, Kina.

Ukrajina je poslala čak 87 spasioca uprkos teškoj situaciji u svojoj državi. Sa njima je došlo i 18 vozila, kao i 10 pasa tragača.

Informacije o pomoći se vrlo brzo mijenjaju, a države svijeta šalju spasilačke timove konstantno.

Ukupan broj mrtvih trenutno iznosi 20.451 osoba, a u desetinama hiljada broje se i povrijeđeni u zemljotresu. Turski stručnjak Ovgun Ahmet Ercan je jučer iznio zastrašujuću procjenu prema kojoj je ispod ruševina 180.000 ljudi, uglavnom mrtvih.

Screenshot: Anadolija