Evropska komisija danas iznosi prijedlog proširenja EU: Šta to znači za zapadni Balkan?

eu
Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega, i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane

Evropska komisija danas će, poslije gotovo tri mjeseca, objaviti prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije (EU).

To će zapravo biti njen odgovor na inicijativu Francuske i predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), ali i još devet zemalja članica, o tome kako će ubuduće izgledati taj proces.

- Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega, i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane, što mogućnošču da i prije članstva koriste evropske fondove. što učešćem u radu pojedinih institucija i programa - kazao je izvor "Blica".

Na sličan način reformu tretira i prijedlog koji su, nakon Francuske, uputile i devet zemalja članica: Austrija, Estonija, Italija, Češka, Letonija, Slovenija, Poljska, Litvanija i Malta. One su predvidjele grupisanje poglavlja po tematskim oblastima, pristup na osnovu zasluga, stogo i pošteno uslovljavanje, podsticaje za zemlje kandidate, a insistira i na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

 

- Za sada niko nije vidio papir, koji bi trebalo da bude usvojen danas na kolegijumu komesara, a nakon toga i javno obznanjen. Ono što se zna jeste da je predviđeno veće otvaranje EU prema zapadnom Balkanu, ali dok ne vidimo dokument, ne znamo šta to znači u praksi - kazao je izvor "Blica".

Glasnogovornica Evropske komisje Ana Pisonero kaže da prijedlog nove metodologije pristupnog procesa neće promijeniti politiku proširenja niti uvjete za ulazak u EU.

- Predstavit ćemo prijedlog koji će proces pregovora učiti kredibilnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i više politički vođenim procesom. Naš cilj nije da mijenjamo politiku proširenja niti da predlažemo promjenu, već jasnih i zacrtanih uslova za ulazak u EU - kaže Pisonero.