EVROPSKA KOMISIJA NE VJERUJE HRVATSKOJ: "Zabrinuti smo zbog izvještaja o premlaćivanju migranata"

.
Evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson namjerava poslati pismo hrvatskom ministru policije u kojem će tražiti da se ispitaju izvještaji o nasilnom vraćanju i premlaćivanju migranata od hrvatske policije.

 

"Postoji namjera da se pošalje pismo hrvatskom ministru policije s upitom o posljednjim izvještajima i incidentima, kao i da se pozovu hrvatske vlasti da, također, nastave s provedbom neovisnog mehanizma praćenja, koji je uspostavila Hrvatska uz finansijsku pomoć Evropske komisije", izjavio je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz. 

 

Jahnz je ponovio najavu povjerenice Johansson da će detaljno razgovarati o tom pitanju s hrvatskim vlastima.

 

Povjerenica Johansson u četvrtak je preko Twittera reagirala na izvještaj Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o nizu brutalnih postupanja na bosansko-hrvatskoj granici između 12. i 16. oktobra.

 

 

 

"Vrlo je ozbiljan taj izvještaj. Planiram temeljitu raspravu s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava. Također ću razgovarati o daljnjem razvoju mehanizma za nadzor, koji je Hrvatska uspostavila uz finansijsku pomoć Komisije. Hrvatske vlasti su se obvezale da će ispitati izvještaje o maltretiranju na svojim granicama, pažljivo pratiti situaciju i izvještavati Komisiju o napretku", napisala je povjerenica Johansson.

 

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, koje je objavio britanski list "Guardian" pozivajući se na Danski izvještaj za izbjeglice (DRC). U tom izvještaju se tvrdi da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

 

U MUP-u su rekli da su "navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije koje bi se mogle provjeriti".