EVROPSKA KOMISIJA NE VJERUJE HRVATSKOJ: "Zabrinuti smo zbog izvještaja o premlaćivanju migranata"

.
Evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson namjerava poslati pismo hrvatskom ministru policije u kojem će tražiti da se ispitaju izvještaji o nasilnom vraćanju i premlaćivanju migranata od hrvatske policije.

 

"Postoji namjera da se pošalje pismo hrvatskom ministru policije s upitom o posljednjim izvještajima i incidentima, kao i da se pozovu hrvatske vlasti da, također, nastave s provedbom neovisnog mehanizma praćenja, koji je uspostavila Hrvatska uz finansijsku pomoć Evropske komisije", izjavio je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz. 

 

Jahnz je ponovio najavu povjerenice Johansson da će detaljno razgovarati o tom pitanju s hrvatskim vlastima.

 

Povjerenica Johansson u četvrtak je preko Twittera reagirala na izvještaj Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o nizu brutalnih postupanja na bosansko-hrvatskoj granici između 12. i 16. oktobra.

 

 

 

"Vrlo je ozbiljan taj izvještaj. Planiram temeljitu raspravu s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava. Također ću razgovarati o daljnjem razvoju mehanizma za nadzor, koji je Hrvatska uspostavila uz finansijsku pomoć Komisije. Hrvatske vlasti su se obvezale da će ispitati izvještaje o maltretiranju na svojim granicama, pažljivo pratiti situaciju i izvještavati Komisiju o napretku", napisala je povjerenica Johansson.

 

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, koje je objavio britanski list "Guardian" pozivajući se na Danski izvještaj za izbjeglice (DRC). U tom izvještaju se tvrdi da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

 

U MUP-u su rekli da su "navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije koje bi se mogle provjeriti". 

Izvor: