Evropska unija oštro osuđuje retoriku tokom proslave 9. januara, zaprijetili sankcijama

.
Ukoliko se situacija dodatno pogorša, raspolažemo sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU

Portparol Evropske unije Peter Stano dao je izjavu o akcijama koje narušavaju stabilnost BiH. 

Prenosimo je u cijelosti.

- EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku, te podjele koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara ove nedjelje. 

Takva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. One ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti sa njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. 

Proslave u RS također nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Regionalna stabilnost

EU je više puta pozivala rukovodstvo RS-a da se odvoji od ovakvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. 

Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. Ovo mora uključivati stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina.

EU također žali zbog podrške koju su drugi partneri dali takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose.

Široki paket alata

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve lidere, uključujući rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Opredijeljeni smo da omogućimo dijalog koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU - zaključio je Stano.