Evropska unija želi podijeliti višak vakcina siromašnim zemljama

.
Evropska unija želi uspostaviti mehanizam koji će omogućiti podjelu viška vakcina protiv COVID-a 19 sa siromašnijim susjednim državama i Afrikom, rekla je danas komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides.

EU ima 450 miliona stanovnika, a do sada je osigurala blizu 2,3 milijarde vakcina i kandidata za vakcine protiv koronavirusa, iako je većini potrebno odobrenje od regulatora.

 

"Radimo s državama članicama na prijedlogu mehanizma za podjelu vakcina izvan naših granica", rekla je Kyriakides u obraćanju zastupnicima Evropskog parlamenta.

 

Ona je naglasila da će ovaj mehanizam omogućiti da vakcine stignu u siromašnije zemlje "prije nego što COVAX postane operativan". COVAX je globalni program Svjetske zdravstvene organizacije koji treba osigurati poštenu podjelu vakcina protiv koronavirusa širom svijeta.

 

COVAX je aktiviran, ali neke zemlje i dalje teško dolaze do vakcina. Program je u decembru saopćio da je osigurao blizu dvije milijarde doza, ali su najveći dio doza proizvođači obećali prema neobavezujućim dogovorima.

 

"Kompanije vam neće dati doze ako ne platite unaprijed", rekao je visoki pregovarač EU o vakcinama koji je želio da ostane anoniman.

 

On je dodao da je inicijativa EU rezultat neispunjenih očekivanja od COVAX-a.