Evropske zemlje nas namjerno blokiraju kako bi uzeli naš vrhunski kadar

O ekonomskim temama iz Bosne i Hercegovine, u emisiji Dan uživo razgovarali smo sa ekonomistom Duškom Aćimovićem. On je za kazao da ''nas određene evropske zemlje namjerno blokiraju da bi mogli povući naš vrhunski kadar kod sebe".

"Mi moramo konsolidirati ekonomske odnose između Federacije i Republike Srpske. Jako puno gubimo nekontrolisanim uvozom i nekoordiniranim unutrašnjim tržištem i to utiče na naš BDP", kazao je Aćimović i dodao:

"Moramo dovesti ozbiljne svjetske investitore, podići BDP i privući pažnju svijeta. Srbija i Mađarska se bore oko Volkswagena a mi imamo Vogošću u kojoj je bio Volkswagen - vlasti su trebale učiniti sve da mi to dobijemo. Jedna industrija koja oko sebe okuplja toliko malih operanata je spas Bosne i Hercegovine", dodao je.

Šta nas sprečava da uradimo dobro za BiH?

"Sprečava nas bezobrazluk u odnosu prema vlastitim građanima. Ne možemo se tako više ponašati, poslije 25 godina ne možemo. Možemo imati politička naslaganja, ali ekonomija jedne zemlje se mjeri ukupnim parametrima te zemlje. Dakle, sva lijenost njihova, lični interes koji se pokazuje kroz svađe dovodi građane BiH u veliki problem. To nije njihovo neznanje, nemogućnost, to su pametni ljudi nego bezobrazluk i to je osnova političkog problema u BiH",odgovorio je Aćimović.

Ističe da političari uopšte ne razmišljaju o zaštiti bh. ekonomije:

"Ja 10. maja dovodim delegaciju velike trgovačke firme i u Sarajevo i u Mostar koji mogu kompletnu prehrambenu proizvodnju izvesti u druge zemlje. Vrlo je jednostavno bilo šta da se uradi ako se želi i to su mogli da urade i prije godinu dana."

No, kako kaže postoje i oni koji se trude.

"Čestitam ljudima u mininstarstvu trgovine koji se zaista bore. Izvrstan posao je odradio Mirko Šarović. Skoro svi mediji u Ukrajini su objavili da je potpisan sporazum sa BiH oko prehrambenih proizvoda a mi to nigdje nismo objavili", kazao je ekonomski analitičar za N1.

Zbog čega je za BiH važno da se godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) događa u Sarajevu:

"Meni je ovo izvrsna vijest, ovo je šansa za konkretizaciju određenih stvari. Sad ćemo imati 1.500 poslovnih ljudi, imaćemo creme de la creme finansijskog svijeta Evrope, ajde da poslije ovoga podvučemo crtu i kažemo šta smo konkretno dogovorili. Treba nam jedna jaka firma za BiH oko koje ćemo moći okupiti hiljade malih operanata i mislim da će EBRD podržati takvo nešto."

Aćimović je prognozirao i mogući rast ekonomije BiH:

"Moramo stabilizovati političke prilike, mora prestati ova politička igra koja je besmislena jer gube svi u BiH i jako brzo možemo podići i BDP i privredu."

Dodao je kako moramo biti pametni i složni kako bi uradili nešto dobro za sebe jer smatra da određene evropske zemlje namjerno blokiraju BiH kako bi mogli povući naš vrhunski kadar sebi.