Evropski obavještajci u tajnom izvještaju otkrili Vučićev plan za Rusiju

as

Evropske obavještajne službe su izradile analizu u kojoj se ocjenjuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobije ustpuke Zapada.

Ovaj dokument, koji ima klasifikaciju “povjerljivo”, je izrađen od strane više evropskih obavještajnih službi, za potrebe Evropske službe za vanjsku akciju (EEAS), na čijem je čelu šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Radio Slobodna Evropa (RSE) imao je uvid u ovaj dokument gdje se analiziraju naredni koraci koji će preduzeti predsjednik Vučić s ciljem nastavka politike balansiranja. Ruska invazija na Ukrajinu, smatraju evropski obavještajci, predstavila je problem odnosa snaga za predsjednika Vučića, smanjujući manevarski prostor Srbije u oblasti vanjske i sigurnosne politike.

U analizi se navode mogući koraci koje bi predsjednik Srbije mogao preduzeti u bliskoj budućnosti.

Šta bi Vučić mogao preduzeti?

“Kako bi ublažio snažan pritisak Zapada u vezi sa sankcijama, predsjednik Vučić planira da preduzme različite poteze, na međunarodnom i unutrašnjem planu kako bi spriječio negativne implikacije po Srbiju, ali najviše da sačuva sopstvenu političku moć”, naglašava se u dokumentu.

Između ostalog se navodi da je velika vjerovatnoća da će on odlagati formiranje nove vlade što je duže moguće, koristeći to kao izgovor za odlaganje uvođenja sankcija Rusiji. Izbori u Srbiji održani su 3. aprila. Na njima su Vučićevi naprednjaci osvojili 120 mandata u Skupštini Srbije, dok je u Parlamentu od 250 poslaničkih mjesta potrebno najmanje 126 glasova za formiranje vlade.

Sa druge strane, procjenjuje se u dokumentu EU, očekuje se da će predsjednik Srbije vjerovatno sprovoditi “politiku malih koraka” kako bi Srbiju približio Zapadu. Cilj je da odloži svoj konačni raskid sa Rusijom i iskoristi buduću promjenu vanjskopolitičkog pravca kako bi dobio što više političkih i ekonomskih ustupaka za Srbiju.

Uloga SPC u slučaju raskida sa Rusijom

U dokumentu se spominje da bi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) odigrala ključnu ulogu u slučaju da Srbija odluči da se kreće prema Zapadu. Navodi se da je patrijarh Profirije, veoma blizak sa srpskim predsjednikom, i da bi on odigrao važnu ulogu u tome da stanovništvo prihvati pro-zapadnu politiku Srbije.

“Izdašne državne donacije SPC-u pomoći će Profiriju da uvjeri sveštenstvo u tom pogledu”, stoji u internom dokumentu.

Dodaje se da je prvobitni “neutralni” izbor Crkve da ne stane ni na jednu stranu u ratu u Ukrajini olakšao situaciju za Vučića, stvarajući određeni prostor da se udalji od Rusije.