Evropski parlament podržao ukidanje viza za građane Kosova

Evropski parlament je u četvrtak podržao ukidanje viza građanima Kosova za ulazak u Evropsku uniju i otvaranje pregovora s Vijećem EU-a o tom pitanju.

Prijedlog da se započnu međuinstitucionalni pregovori o ukidanju viza za građane Kosova podržalo je 420 zastupnika, 186 je bilo protiv, a 22 su bila suzdržana, izvijestio je Evropski parlament, a prenosi Hina.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) je u septembru 2016. prihvatio ukidanje viza kada Kosovo ispuni postavljene uvjete, posebno ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

To je bio jedan od 95 zahtjeva postavljenih u dijalogu o liberalizaciji viznog režima s EU-om započetog 2012. godine. Evropska komisija je ovoga ljeta potvrdila da je Kosovo sada ispunilo sve uvjete koji su uključivali i "borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije".

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos izjavio je kako je Kosovo u zadnje dvije godine ostvarilo velik napredak u ispunjavanju dva preostala zahtjeva za liberalizaciju viznog režima, te pozvao Evropski parlament i Vijeće da brzo usvoje njihov prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova.

"To će biti važan trenutak za Kosovo, čitavu regiju zapadnog Balkana, kao i cijelu Evropu", izjavio je tom prilikom Avramopoulos.

Skupština Kosova je sporazum o granici sa Crnom Gorom potvrdila u martu ove godine.

Nakon ukidanja viza za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije 2009. i Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. godine, Kosovo je ostalo jedina balkanska zemlja čijim građanima još uvijek trebaju vize za ulazak u EU.

Pregovori s Vijećem mogu započeti kada ministri članica Unije utvrde svoje stajalište glede ukidanja viza, a ako se pregovarači slože, Kosovari će s biometrijskom putovnicom u Uniju moći ulaziti bez viza na 90 dana tokom razdoblja od šest mjeseci.

Članice Evropske unije su i dalje podijeljene oko pitanja neovisnosti Kosova, a Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka još ga nisu priznale. 

Za ukidanje viza nije potrebna jednoglasna odluka Vijeća nego "kvalificirana" većina, odnosno 55 posto država članica koje predstavljaju 65 posto stanovnika Unije.