Evropski sud u Strazburu zatražio od Rusije da hitno oslobodi Alekseja Navalnog

Navalni
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zatražio je od Rusije da na osnovu presude koja je objavljena danas pod hitno oslobodi vodećeg ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog iz pritvora.

 

U saopćenju koje je danas izašlo na zvaničnoj stranici Evropskog suda za ljudska prava, stoji kako je Sud ovakvu odluku donio na osnovu analize niza okolnosti koje su dovele do hapšenja ruskog opozicionara.

Kako se navodi, Sud za ljudska prava naglasio je kako ruska vlada ne može pružiti dovoljne mjere zaštite Navalnom koje se tiču njegovog života i zdravlja tokom boravka u zatvoru.

Odluku Evropskog suda u Strazburu dobili su i zastupnici Alekseja Navalnog, tačnije njegova advokatica Olga Mikhailova koja je odlučila dokument podijeliti sa javnošću u Rusiji.

 

Uprkos pismu, ruski zvaničnici već su ranije najavili kako ne žele prihvatiti odluku sudija iako je Rusija članica Vijeća Evrope.

Nakon što je odluka postala javno dostupna, ruski zvaničnici su izjavili kako ovakva odluka suda predstavlja grubo narušavanje suvereniteta jedne zemlje te da utječe na pravosudni sistem Rusije. Odluku većine ruskih političara potvrdio je i ministar pravde Konstantin Čujčenko koji je izjavio kako nema zakonskog osnova za oslobađanje Navalnog iz pritvora. Rusija je prošle godine usvojila nove ustavne amandmane u kojima se navodi da Kremlj ima pravo ignorirati međunarodne pravne odluke ukoliko smatraju da one krše suverenitet Rusije.

Rusija je i ranije u prošlosti imala niz "sukoba" sa Evropskim sudom za ljudska prava. Ruske vlasti su 2014. godine ignorirale odluke Suda koje su uključivale isplatu 1,9 milijardi eura odštete dioničarima naftne kompanije Yukos koju je oformio ruski oligarh Mihail Hodorkovski. Hodorkovskog su ruske vlasti pritvorile na period od skoro 10 godina zbog utaje poreza i brojnih optužbi za prevaru. Nakon što je pritvoren, kompanija Yukos je ugašena, a ostaci kompanije prodani su firmama pod državnom kontrolom.