Eyvallah: Kako je koronavirus vratio u upotrebu tradicionalni turski pozdrav

slika
Zaraženih: 102.262 Umrlih: 3.497 Oporavljenih: 57.660 Broj slučajeva u Srbiji: 1

COVID-19, virusna je bolest uzrokovana novim sojem koronavirusa koja se, od decembra prošle godine, proširila na više od 80 zemalja širom svijeta.

Zaraženo je više od 102 hiljade ljudi, a smrtonosni soj koronavirusa, koji nosi naziv SARS-CoV-2 odnio je skoro 3.500 života… COVID-19 skraćeni je naziv bolesti koju uzrokuje – CO (korona) VI (virus) D (disease – bolest na engleskom) 19 (kratica za godinu u kojoj se pojavio.).

Vjerovatno ste dosad čuli kako se bolest sve širi među ljudima, a rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, kao što je ova, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju.

Upravo iz tih razloga širom svijeta iznalaze se novi načini za pozdravljanje, a u Turskoj, ali i ostatku svijeta zadnjih dana je na društvenim mrežama trending “eyvallah” – tradicionalni turski pozdrav.

Praktikujete ga tako što stavite desnu ruku na prsa, blizu srcu, i blago se nagnite.

Prema Turskom društvu lingvista, izraz znači “povjeravamo Bogu” i koristi se u tri različite situacije. Prvi je kada nekome želimo reći hvala; zatim kada želimo izraziti da smo spremni pomoći onome ko nam nešto traži, a treći, i najčešći, je – pozdrav pri rastanku.

O pozdravu se pogotovo priča jer svijet trenutno gleda serije iz turske historije, a TRT je tim povodom pripremio i socijalni video, pogledajte: