Ezan se čuje iz gotovo uništene džamije u Gazi

v

Za genocid optuženi Izrael je direktno ciljao palestinsko kulturno naslijeđe i uništio desetine historijskih objekata

Za genocid optuženi Izrael je direktno ciljao palestinsko kulturno naslijeđe i uništio desetine historijskih objekata u napadima koje je pokrenuo na Pojas Gaze 7. oktobra, javlja Anadolija.
 

Izraelska vojska bombarduje naselja, bolnice, škole, džamije i crkve u blokiranom Pojasu Gaze. Izrael i dalje direktno gađa historijsko i kulturno naslijeđe Gaze.
 

Ni džamije u kojima su se čuli ezani, ni crkve u kojima su zvonila zvona, nisu pošteđene bombardovanja izraelske vojske.

Velikim dijelom je uništena i Velika džamija Al-Omari koja se nalazi u Starom gradu Gaze. Najstarija je i najveća džamija na tom području. Prostire se na površini od 4.100 kvadratnih metara.

Imam Fadi Arif nastavlja da uči ezan, poziv muslimanima na molitvu, u ovoj džamiji u Gazi. Mali broj vjernika je uz imama i klanjaju namaz na ruševinama u džamiji.

Džamija je imala 38 stubova i čvrstog mramora, koji odražavaju raskoš drevne arhitekture u gradu Gazi.

Izvorno je ova džamija, poznata i kao Velika džamija bila crkva koju je osnovala bizantska kraljica Eudokija. Kada je Gaza osvojena u danima halife Omara ibn al-Hattaba, ova crkva je postala džamija, a tu su podignuti mihrab i minber. Zovu je Omari džamija po halifi Omaru, a Velika džamija, jer je najveća džamija u Gazi.

Munara džamije stara 1.400 godina uništena je u izraelskom bombardovanju, a oštećen je i veliki dio džamije.