Federacija BiH više neće zavisiti od Dodikove volje: Vlada unajmljuje tri zračna traktora za gašenje požara, u planu formiranje zračnih snaga

asdf

Vlada Federacije BiH je prije nešto više od 15-ak dana usvojila Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, na osnovu kojeg je, između ostalog, predloženo kako djelovati u ljetnom periodu kada se naša zemlja redovno bori sa požarima.

Prema dosadašnjim informacijama, Vlada FBiH bi tokom ovog ljeta na raspolaganju trebala imati tri zračna traktora iz Španije, zajedno sa članovima posade.

Ovakva odluka je donesena zbog toga što je ove godine nemoguće uspostaviti funkcionalne zračne snage koje bi pomogle u gašenju požara.

Radna grupa Vlade FBiH je u Elaboratu navela kako je formiranje funkcionalnih zračnih snaga na području ovog bh. entiteta neophodno zbog učestalih i opsežnih požara.

Prema planu, formiranje zračnih snaga vršilo bi se u dvije faze. Prva faza bi uključivala nabavku protivpožarnih aviona, dok bi se u drugoj fazi trebali nabaviti helikopteri.

Sjedište zračne jedinice trebalo bi biti na Aerodromu u Mostaru, dok bi letjelice bile stacionirane u Sarajevu.

Također, navedeno je kako je potrebno pojedinačno osigurati 30.000 dolara za obuku pilota, jer je riječ o pilotima borbenih letova u mirnodopskim uslovima.