Federacija BiH želi kupiti dva milliona vakcina od tri proizvođača: Da li će uspjeti?

.
Predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH su održali sastanak s predstavnicima Pfizera u vezi s nabavkom vakcina. Istovremeno, Vlada Federacije BiH je na korak do potpisivanja ugovora sa kineskim Sinopharmom i ruskim Sputnikom

Jučer je održan prvi sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i američke kompanije Pfizer za nabavku 1,25 miliona vakcina protiv koronavirusa za cijelu BiH.

Entiteti Federacija BiH i Republika Srpska te Brčko Distrikt su sredinom aprila iskazali interes za nabavku vakcina, posredstvom državnog ministarstva. U međuvremenu FBiH je povećala količinu sa 500 hiljada na milion doza.

 

Dakle, Federacija BiH je spremna kupiti 1.000.000 doza, Republika Srpska 200.000, a Brčko distrikt 20.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech.

 

Kako saznajemo jučer je dogovorena dinamika narednih sastanaka u cilju intenzivnog ispunjavanja Pfizerovih zahtjeva kako bi se što prije stiglo do potpisivanja ugovora i isporuke vakcina.

Federalni premijer je danas poručio da će za 15 dana biti potpisan ugovor s Pfizerom, no znajući ranija Novalićeva obećanja, moguće je da taj rok bude ponovo probijen. Federacija BiH još uvijek nije uspjela samostalno kupiti niti jednu dozu vakcina, a pregovori se i dalje odvijaju na više strana.

 

Najdalje se stiglo s kineskim Sinopharmom s ciljem kupovine 500.000 doza. Prema informacijama s kojima raspoloažemo, kineska strana je jučer potpisala ugovor koji je diplomatskom poštom poslan na potpis u BiH. Ugovor će, pored predstavnika Sinopharma i ovlaštenih pravnih zastupnika, uime Federacije BiH staviti novoimenovani v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Istovremeno, Federacija BiH i Vlada KS finaliziraju nabavku 500.000 doza ruskog Sputnika od čega je 300.000 namijenjeno za potrebe cijele FBiH, a 200.000 samo za Kanton Sarajevo. U narednom periodu potrebno je definisati količine i rokove isporuke te preostaje da se potpiše ugovor.

 

Do sada su u FBiH vakcine stizale samo putem COVAX-a i EU4HEALTH mehanizma i donacija. S druge strane, Republika Srpska već odavno zaprima kontigente vakcina koje su kupili od Sputnika.

 

Za to vrijeme Srbija je ponovo pozvala sve državljane BiH da dođu u tu zemlju i vakcinišu se besplatno, a da pri tome mogu i birati koju vakcinu žele dobiti.