Federaciji BiH prijeti finansijski kolaps

Tri kantonalne skupštine, Kanton 10 (Livanjski), Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski nisu još ni započeli proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima utvrditi rezultate izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, nakon čega će se znati ko su nosioci osvojenih mandata, potvrdili su u toj državnoj instituciji za Anadolu Agency (AA).

Proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH proveo je i Unsko-sanski kanton, ali izvještaj još nije dostavljen CIK-u BiH. Ukoliko se to desi moguće je da i za USK budu potvrđeni rezultati izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam kantonalnih skupština i to Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Posavskog i Bosanskopodrinjskog kantona-Goražde.

“Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim Centralnoj izbornoj komisiji dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USK, ZDK, KS, PK i BPK”, navode u CIK-u BiH.

Iz preostale tri kantonalne skupštine, Kantona 10 (Livanjskog), Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona CIK BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru.

“CIK BiH je prema kantonalnim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu”, naglašeno je iz CIK-a BiH.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, prvenstveno zato što ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu., pipe Fokus.