Federaciji BiH prijeti nestašica vakcina protiv zaraznih bolesti!

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH hitno mora biti izmijenjen. Jer, ako sporne odredbe koje se odnose na distribuciju ne budu korigirane, doći će do nestašice svih vakcina protiv zaraznih bolesti, među kojima su i dječija paraliza, svrab, zaušnjaci, ospice...

Sporne odredbe

Propuste u Zakonu koji je na snazi od 2005. godine, kako saznajemo, otkrila je inspektorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH upozorila da se sporne odredbe hitno moraju otkloniti!  

- Federalni zavod za javno zdravstvo ima ugovor s određenim proizvođačem o nabavci vakcina i njihovom skladištenju. Do sada je Zavod vakcine prosljeđivao kantonalnim zavodima. No, inspektorica je utvrdila da, prema Zakonu, to nije moguće raditi, jer kantonalni zavodi nisu veleprometnici. Dakle, Federalni zavod može nabaviti vakcine od dobavljača, ali ih ne može dalje distribuirati. Sada se mora iznaći neko drugo rješenje – kaže naš izvor.

S tim u vezi, kako je potvrđeno za „Avaz“, Inspektorat je donio rješenja kojim se Zavodu zabranjuje transport vakcina prema kantonima. Ovo upozorenje poslano je na adrese Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda. No, još ništa konkretno nije urađeno.

- Inspekcijom je otkriveno da se potpuno nezakonito obavlja distribucija vakcina. Inspektorica je bila izričita da se s nabavkom novih doza može krenuti tek kada Zakon bude izmijenjen, odnosno kada se jasno definira šta je čija nadležnost – saznajemo od našeg izvora.

Uključiti apoteke

Nezvanično saznajemo da će u rješavanje problema biti uključenje apoteke.

- Posredstvom apoteka pokušat će vakcine dostaviti domovima zdravlja. No, nije sigurno da li će se to moći realizirati – navodi naš izvor. 

Dobrobit djece  

Kako saznajemo, o ovim propustima se šutjelo zato što bi se, u suprotnom, dovelo u pitanje zdravlje djece. Sve je rađeno da bude dovoljno vakcina, iako se nabavka kosila s odredbama zakona.

- Za dobrobit djece nije se gledalo na ove zakonske odredbe. Vakcina počinje nestajati, a sve dok ovaj problem ne bude riješen, Zavodu su vezane ruke. Jer, oni mogu raspisati tender, ali vakcine više protuzakonito ne mogu biti distribuirane - pojašnjava naš izvor.