Federalno ministarstvo poljoprivrede: Poticaji za 18.400 proizvođača

Traktor
- Poticaji za proljetnu sjetvu iznose 8,8 miliona KM, a u pripremi je i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, koji će također biti realiziran u saradnji s nižim nivoima vlasti.

SARAJEVO, 27. maja - Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 miliona KM bit će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača.

Prema riječima ministra poljoprivrede FBiH Šemsudina Dedića, kad budu potpisani sporazumi s općinama, preliminarna lista svih korisnika podrške, bit će objavljena na internet stranici federalnog resornog ministarstva. Dedić ističe da se, ukoliko nam vrijeme bude pogodovalo, očekuje puno veći urod u odnosu na prošlu godinu  

U uslovima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hranom, Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzeli su dodatne aktivnosti kako bi povećali proljetnu sjetvu i ovom mjerom je djelimično ostvaren cilj da budemo manje ovisni o uvoznoj hrani, rekao je ministar Dedić, te dodao da će na ovaj način biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.

Inače, od marta 2020. godine do danas evidentirano je 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta. Na ovaj način bit će povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.