FHMZ: Od utorka ponovo zagađenje

Kvalitet zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros je zadovoljavajući imajući u obziru vrijednosti od prethodnih dana i varira od čistog do umjereno zagađenog, a velike promjene ne očekuju se do kraja dana, prenosi Anadolija.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) najavljuju da bi utorak trebalo doći ponovno do stabilizacije meteoroloških uslova u centralnoj Bosni zbog čega očekuju rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, a sličan scenario se u srijedu očekuje i u sjevernijim područjima (tuzlanski kanton), prenosi N1.

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, navodi FHMZ. 

Podsjetimo, tokom vikenda je došlo do postepenog popravljanja kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH. Već u subotu su značajno pale koncentracije lebdećih "PM" čestica na području Tuzlanskog kantona, a potom i u Zenici. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedjelju poslijepodne. 

Istovremeno sa padom koncentracija PM čestica počele su da rastu koncentracije sumpor dioksida, što je najizraženije bilo u Tuzli i Zenici ali se do jutros i taj trend obrnuo. Čak su i na pozadinskoj stanici Ivan Sedlo u nedjelju izmjerene visoke koncentracije sumpor dioskida. 

I pored značajnijeg pada koncentracija dnevne granične vrijednosti zagađujućih materija u nedjelju su prekoračene gotovo na svim mjernim mjestima izuzev onih na području Tuzlanskog kantona.