Filandra: U rukama političara RS je ključ, mogli bi pristati na posredan izbor člana Predsjedništva

,
Dodao je da je realno očekivati sankcije protiv RS, nakon sankcija političarima lično

 

Profesor Šaćir Filandra je, prema informacijama kojima, kako je rekao, raspolaže, ključ za dogovor oko izmjena Izbornog zakonodavstva je u rukama političara iz RS. Rekao je i da bi RS mogla pristati na simetrično rješenje, izbor člana Predsjedništva iz RS u Parlamentu, čemu su se do sada protivili i vlast i opozicija.

- Po nekim informacijama koje i sam imam da RS pod pritiskom Vučića pristane na posredni izbor člana Predsjedništva obzirom da njoj država, kako oni kažu ništa i ne znači - rekao je Filandra.

On je odbacio mogućnost da princip legitimnog predstavljanja uđe u bh zakonodavstvo.

- Evropska unija će apsolutno biti na stajalištu koje Čović traži obzirom da je taj posao hrvatska diplomatija dobro odradila i pripremila - rekao je Filandra gostujući na N1 televiziji te je dodao da probosanske snage na to neće pristati.

Govorio je i o istrazi koja se vodi u Tužilaštvu BiH, a u vezi sa napadom na ustavni poredak BiH, protiv političara iz RS.

- Iskustvo kaže da je najbolje biti u sukobu sa našim pravnim sistemom zato što nikada nećete otići u zatvor - kazao je Filandra.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je Dodik kratko nakon što su političari iz RS dobili poziv Tužilaštva BiH na saslušanje, najavio formiranje VSTV-a, Filandra odgovara da Dodik koristi vakum.

- Nema oštrih poteza ni upozorenja ni domaćih institucija, ni međunarodne zajednice, ne mislim da ima ohrabrenja, ali je neki vakum, pauza, koju nastoji da iskoristi dok se svi bave Novom Godinom i božićima, on će da radi svoj posao - rekao je Filandra.

Dodao je da je realno očekivati sankcije protiv RS, nakon sankcija političarima lično. 

O pozivima SDP-a da NATO trupe dođu Brčko, Filadra je rekao da njemu to "djeluje politički infantilno”.