Film "Bliha i njeni ljudi" izazvao veliku pažnju medija i građana Sanskog Mosta

jujj

 

Premijera filma "Bliha i njeni ljudi" koji je sniman tokom proteklog ljeta u produkciji Centra za životnu sredinu u sklopu kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” održana je u sinoć u staroj vijećnici u Sanskom Mostu.
 

Riječ je o dokumentarnom filmu koji prikazuje tok rijeke Blihe koja sakuplja priče i slike, sjećanja i specifične aktivnosti i djelatnosti učesnika u filmu. Krećući se uzvodno njenim tokom pratimo ljudske priče i dobijamo saznanja o rijeci te ovom kraju sa brojnim prirodnim i kulturno-historijskim potencijalima, ali i o tome da se radi o području koje se uz sve navedeno suočava i sa jednim značajnim ekološkim izazovom - prljavom industrijom od eksploatacije uglja u površinskom kopu Zlauše.
 

Drago nam je da je film pobudio interes, jer je to i smisao i cilj - da se ova zajednica probudi i pokrene inicijativu za očuvanje svojih rijeka, a s druge strane i da se usprotive nastavku eksploatacije uglja i zagađenju ovog područja početkom naredne godine kada bude aktualan javni uvid za obnovu okolinske dozvole za Lager”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.
 

U prepunoj sali Stare vijećnice svojim prisustvom događaj su uveličali predstavnici lokalnih udruženja i eminentni profesori, stručnjaci, umjetnici te nekadašnji predstavnici vlasti. Diskusija nakon filma je pokazala veliki interes prisutnih da se konačno oformi inicijativa odnosno pokret građana za zaštitu životne sredine u Sanskom Mostu, jer su se složili da je veliki nedostatak grada na devet rijeka što nema organizaciju koja bi se bavila gorućim aktualnim ekološkim problemima.
 

Želim da se u svoje lično ime zahvalim svima koji su se odazvali zasigurno značajnom događaju u Sanskom Mostu. Bilo je vrlo emotivno i potresno za sve prisutne. Ne samo radi velikih izazova i problema s kojima nas ljudi sa Blihe upoznaju i koji nas se sviju itekako tiču, već i što je naš kraj iznenadno ostao bez posebnog čovjeka i velikog borca za zaštitu prirode, Senada Avdića iz Gorica, učesnika filma kojem smo posvetili ovu projekciju..”, kazala je Amila Saleš, mještanka Sanskog Mosta, a ujedno i moderatorka događaja.
 

Ona naglašava da film zasigurno nikog ne može ostaviti ravnodušnim i da je značajan alatu podizanju svijesti i aktivnog učešća kada je riječ o zaštiti i očuvanju prirode u ovom kraju.

 

Nažalost, ovom događaju nisu prisustvovali predstavnici lokalne vlasti uprkos pozivu, ali jesu pojedini vijećnici koji su ovom prilikom izrazili interes da podrže lokalnu zajednicu u borbi za očuvanje i zaštitu životne sredine. Učesnici su se složili da bi zaštita rijeke Blihe, kao i ostalih rijeka Sanskog Mosta morala biti u fokusu pažnje nadležnih institucija za buduće planiranje i održivi razvoj, posebno u sektoru turizma koji važi za jedan od najvećih potencijala ove opštine i Unsko-sanskog kantona.