Finansijska podrška oboljeloj djeci

U Kantonlnoj vladi, danas je upriličen prijem za predstavnike Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Udruženje djeluje od 2003.godine- od neformalne grupe roditelja, koja su se susrela sa najtežim nedaćama u životu-teškom bolešću djeteta, udružili su se s ciljem da djeci i roditeljima pomognu u borbi za život.

Prijemu su prisustvovali Fikret Kubata, predsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“  sa saradnicima, te premijer USK-a Mustafa Ružnić, Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić, te Ilda Alibegović, zastupnica u Skupštini USK.

Razgovaralo se o aktivnostima Udruženja koje Roditeljskoj kući u Sarajevu pruža pomoć oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Od posebnog značaja za djecu je to što u toku liječenja u Sarajevu, a među njima je puno i djece iz Krajine, nisu odvojeni od svojih roditelja. Pored toga, Udruženje pruža  i hranu, psihosocijalnu pomoć, organiziraju rehabilitacione kampove, pomažu u nabavci lijekova, medicinske opreme, kao i liječenje u inostranstvu.

Kantonalna Vlada se u prošloj godini pridružila pomoći ovom Udruženjima i to kroz sufinansiranje od 20 hiljada maraka, a ove godine, na prijedlog kantonalne zastupnice Ilde Alibegović taj iznos je povećan na 40 hiljada KM.