Finska premijerka želi da uvede šestočasovno radno vrijeme

.
Finska premijerka Sana Marin želi da skrati trenutno osmočasovno radno vrijeme na šest sati, tvrdeći da bi manji broj radnih sati mogao da bude nadoknađen povećanom produktivnošću.

 

Marin, koja je svoj plan iznijela u govoru na konferenciji svoje Socijaldemokratske partije, zalagala se za skraćivanje broja radnih sati još prije nego što je postala predsjednik vlade.

 

"Bogatstvo koje donosi povećana produktivnost mora da se dijeli ne samo između vlasnika i investitora, već i običnih radnika", istakla je Marin.

 

Ipak, finska premijerka će za tako nešto morati da ubijedi i ostale četiri partije u svojoj koaliciji, posebno u vremenu povećanja nezaposlenosti usljed pandemije kovida-19.

 

"Moramo da osmislimo jasnu viziju i konkretne korake kako država da krene ka skraćivanju radnog vremena, a finski radnici prema boljem radnom životu", rekla je 34-godišnja Marin, koja je za predsjednicu Socijaldemokratske partije izabrana u nedjelju.

 

Jedna od najmlađih osoba na premijerskoj poziciji, Sana Marin predvodi vladu lijevog centra od decembra prošle godine, nakon što je njena prethodnica Anti Rine dala ostavku.

 

Rine je do nedjelje nastavila da vodi partiju, a zajedno sa Marin je vukla vladu ulijevo, uvodeći brojne socijalne mjere.

 

Uspjela je da podigne penzije i ukine neke od prethodno uvedenih mjera štednje.

 

Ranije danas, njena partija odbila je prijedlog da se eksperimentiše sa šestočasovnim radnim vremenom, već umjesto toga usvojila prijedlog za skraćivanje broja radnih časova i uveđenje veće fleksibilnosti u radni život.