Firma iz Bosanske Krupe zaposlila trojicu radnika iz Indije

 K

Svjedoci smo koliko se naše okruženje promjenilo u zadnjih 5 godina. Naša zemlja već dobro osjeti negativne posljedice odliva domicijelnog stanovništva u zapadne zemlje. Posljedice trpi ne samo društvo nego i privreda, jer nedostatak radne snage je već odavno problem. Sve to sa sobom nosi određene promjene, navikavanja, generalno pronalazak novih rješenja.

Prošlo je više od godinu dana otkako smo pokrenuli proceduru za uvoz kvalificiranih radnika iz inostranstva. Zavarivači sa iskustvom iz Indije stigli su kod nas u Bosansku Krupu, i dok još čekamo da im se izda potvrda za boravak koja će omogućiti njihov rad u kompaniji, uključujemo ih u razne aktivnosti kako bi se u što kraćem roku i što bolje integrisali.

 


  

Međutim, jedno je jasno, najveći rizik je ostati učahuren i ništa ne mijenjati.

U sklopu programa onboardinga ili integracije, strani radnici su kroz edukativne radionice imali priliku dobiti osnovne informacije o državi Bosni i Hercegovini, saznati važne činjenice o lokalnoj historiji, tradiciji i običajima naših naroda te naučiti osnove bosanskog jezika.

Nisu krili svoje zadovoljstvo i impresije viđenim kad je u pitanju Bosanska Krupa, njena prirodna i kulturno-historijska baština, ali i gostoljubivost i srdačnost naših građana.
Selwamani Sathiyamorthi je jedan od trojice radnika iz Indije. Kaže da je Krupa predivna i da ga podsjeća na rodni kraj. Posebno je zadivljen ljepotom rijeke Une koju je uporedio sa rijekom Arani iz oblasti Tamil Nadu odakle nam Selwamani dolazi.