Fočo: Nacionalne stranke su izborne prevare dovele do savršenstva

Političke stranke su specijalizirale proces prevare na izborima, pogotovo one nacionalne, s obzirom na to da konstantno dobivaju određen broj glasova. 

One su tu tehniku do savršenstva dovele u smislu koristi za sebe, kazao je u razgovoru za Avaz.ba ugledni profesor Salih Fočo.

Kako kaže, sasvim sigurno je da je veliki broj nevažećih listića  zabrinjavajuća činjenica.

- Izborna komisija izašla je s paušalnim objašnjenjima da nije bilo većih nepravilnosti, da se kreće na nekom uobičajenom nivou, dok opozicione stranke praktički ukazuju na to da su bile velike nepravilnosti. Ključni problem je što nema podrobnijih i kvalitetnih argumenata kojim bismo mogli zaista izbornu komisiju demantirati, u cijelosti, i taj izborni proces obesmisliti u izborno-pravnom i sadržinskom smislu. Naravno, poslije svega ostaje jedna velika frustracija građana i njihova nedoumica da izborima ne mogu poboljšati stanje - istakao je Fočo.

Dodao je da problemi tek predstoje.

- Neće nijedna vlast imati legitimitet i povjerenje građana jer joj neće vjerovati. Drugi je aspekt da će građani sasvim sigurno pokušati tražiti alternativna rješenja da bi zapravo njihov glas bio onakav kakav su na izborima dali. U BiH nije moguće očekivati scenarij sličan 5. oktobru iz Srbije, jer nema u BiH kritičke mase koja bi to na neki način pokrenula. Dominantne nacionalne stranke vladaju politikom i društvenom scenom i sasvim sigurno rezultati to potvrđuju i oni će opravdati to povjerenje i nastojati da smire situaciju - smatra Fočo.

Osim očiglednih izbornih prevara, poražavajuća je, tvrdi Fočo, i slaba izlaznost.

- Očito je da su nacionalne stranke uspjele da animiraju i mobiliziraju svoje biračko tijelo i obično izlaze oni birači koji su njihove simpatizeri, stariji, penzioneri. Dok nezadovoljni mladi ljudi ne izlaze i time prograđanske i proevropske stranke ostaju stalno uskraćene za to da mogu dominatnije preuzeti političku scenu. To je, također, razočaravajuće - tvrdi Fočo.