Predstavnici Fondacije „Fatih“ predstavili svoj rad u Cazinu

Od septembra prošle godine u Cazinu djeluje kulturno-obrazovni centar turske fondacije „Fatih“. Predstavnici Centra posjetili su gradonačelnika Cazina i upoznali ga s aktivnostima Fondacije, radom Centra u Cazinu i mogućnostima saradnje sa lokalnom zajednicom.

Kako je istaknuto, riječ je o Fondaciji koja se finansira donacijama, a u BiH je aktivna od 2000. godine. Osnovni ciljevi rada zasnovani su na odgoju mladih pa je tako u našoj zemlji ukupno 19 sličnih centara.

Centar u Cazinu ujedno je i internat za učenike kojima je omogućeno učenje stranih jezika, redovna korepeticija uz instrukcije iz matematike i drugih prirodnih nauka, a uz to su im obezbijeđeni i smještaj te tri obroka dnevno. Boravak u internatu besplatan je za djecu iz socijalno ugroženih porodica, dok je za ostale mjesečna cijena 60 maraka. S obzirom da je još uvijek mali broj građana koji su upoznati s radom ovog Centra, u Cazinu u njemu za sada boravi petero djece, dok je broj učenika u Bihaću preko 20. Po riječima voditelja Centra, planirano je niz aktivnosti s kojima će se Fondacija Fatih predstaviti u Cazinu, a među njima su hair čaršija, kursevi turskog jezika, radionice turske kuhinje i sl. U međuvremenu, svi zainteresirani građani mogu ih posjetiti u prostorijama Centra u gornjoj čaršiji.

Po riječima gradonačelnika Cazina, projekti poput ovog imaju svoje mjesto i podršku lokalne zajednice te je predstavnicima Fondacije Fatih poželio dobrodošlicu i uspješan rad.