Fondacija Izvor nade organizirala iftare u povratničkim mjestima Boljkovac i Ćela

Aktivisti Fondacije “Izvor nade“ u prvoj sedmici Ramazana posjetili su povratnička mjesta Boljkovac u Gornjem Vakufu i Ćela u Prijedoru. Tom prilikom podijeljena su 344 iftara te 100 dječijih paketića.

“Akciju ‘Iftari’ realiziramo desetu godinu zaredom. Ove godine u prvoj sedmici Ramazana posjetili smo mjesta Boljkovac u Gornjem Vakufu i Ćela u Prijedoru. Svaki od organiziranih iftara budi posebne emocije i približava nas jedne drugima što je i cilj ove akcije“, kazao je direktor Agetović.

Gost predavač na organiziranim iftarima bio je prof. dr. Džemal Hadžismajlović iz Australije. On je posebno mladima ukazao na značaj i potrebu traganja za znanjem.

 

U gornjevakufskom džematu Boljkovac prisutnima se obratio imam džemata, Ibrahim ef. Hodžić. On se zahvalio Fondaciji “Izvor nade“ što ustrajnim radom doprinosi boljem i kvalitetnijem društvenom životu zajednice.

 

Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“, zahvalio se na gostoprimstvu i podsjetio da Fondacije unazad nekoliko godina realizira projekat Ljetne škole za djecu iz povratničkih mjesta. S tim u vezi, pozvao je mlade ovog džemata da budu učesnici ovogodišnje Ljetne škole koja bi trebala biti organizirana u mjesecu julu.

 

Organizacija ifara s privrednicima iz Austrije

 

Iftar u džematu Ćela u Prijedoru bio je rezultat zajedničkog dogovora bh. privrednika okupljenih oko Udruženja privrednika “Pozitiv“ iz Sarajeva i nekoliko privrednika iz Repubike Austrije bosankohercegovačkih korijena.

 

Vrijedni privrednici iz Austrije izrazili su želju da zajedničkim snagama organiziramo iftar u prijedorskom džematu Ćela. Nadamo se da će ova saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. Ovo je prvi put, u našoj desetogodišnjoj praksi, da  organizirano učešće uzimaju naši privrednici iz dijaspore što je za svaku pohvalu“, kazao je Agetović.

 

Prigodan ramazanski program s nekoliko ilahija izveli su najmlađi polaznici mektebske nastave ovog džemata.