Zbog "nezakonitog smanjivanja broja delegata", Forto podnio tužbu protiv CIK-a

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo je podnio Tužbu Sudu Bosne i Hercegovine protiv Centralne izborne komisije jer je "nezakonitim djelovanjem uskratila pravo Kantonu Sarajevo da umjesto 11 delegata, koliko bi trebalo da ima, u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegira njih devet".

Forto je tužbu podnio 9. januara.

Kako je navedeno u saopštenju, u tužbi su iznijete tvrdnje da je Centralna izborna komisija:

1. Protivzakonito preuzeo ulogu zakonodavca, te umjesto Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sam popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu 'Ljubić',

2. Da je odlučio u osporenom Uputstvu o stvarima za koje nije nadležna Bosna i Hercegovina, već Federacija Bosne i Hercegovine;

3. Da je postupio protivno normama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te

4. Suprotno Aneksu 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

"Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom Bosne i Hercegovine održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima po Ustavu Bosne i Hercegovine pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud Bosne i Hercegovine kao jedini upravni sud u ovom slučaju", istakao je Forto.

Naveo je i to da je tužba Kantona SArajevo zasnovana, s jedne strane, na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu. S druge strane, istakao je, član 14. Zakona o Sudu Bosne i Hecegovine, propisuje da je Sud Bosne i Hercegovine nadležan "da odlučuje po tužbama protiv konačnih upravnih akata", i nadležan je da "ocjenjuje zakonitost pojedinačnih i općih izvršnih upravnih akata donesenih na osnovu državnog zakona, pri vršenju javnih funkcija organa vlasti Bosne i Hercegovine za koje zakonom nije predviđeno sudsko ispitivanje", prenosi N1 BiH.