Forto potpisao ovlaštenje: Firma koja se bavi deratizacijom u ime Vlade KS pregovara o nabavci vakcina

F
Na osnovu čega je Vlada Kantona Sarajevo odlučila da baš ova firma “nastupa u ime Vlade Kantona Sarajevo, pokušali smo saznati od premijera Forte

 

Firma koju je Vlada KS ovlastila za prikupljanje ponuda za nabavku vakcina se zove IDS Zdrava sredina d.o.o. Registrovana je a istoj adresi gdje je registrovana i firma "Zdrava sredina" d.o.o. čiji je direktor bio Ramiz Turulja, prijatelj lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Osim što su na istoj adresi, firme IDS Zdrava sredina i Zdrava sredina bave se istom djelatnošću - dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom ,prenosi Istraga.

Premijer Edin Forto ovlastio je firmu IDS Zdrava sredina koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom da u ime Vlade Kantona Sarajevo skuplja ponude za nabavku vakcina protiv COVID-a 19. Ovlaštenje je sačinjeno i potpisano 8. marta ove godine i Vlada navodi da želi nabaviti “najmanje 100 hiljada doza vakcina za građane Kantona Sarajevo”.

“IDS Zdrava sredina d.o.o. Terezije b.b. Sarajevo  u potpunosti je ovlaštena da pregovora s ciljem prikupljanja ponuda za lijekove, farmaceutske proizvode i medicinske uređaje, za i u ime Vlade Kantona Sarajevo”, navedeno je u pismu koje je premijer Edin Forto uputio kompaniji Secure Medical Protucts sa Floride.

Image
P

Na osnovu čega je Vlada Kantona Sarajevo odlučila da baš ova firma “nastupa u ime Vlade Kantona Sarajevo, pokušali smo saznati od premijera Forte.

 

“U vezi sa Vašim upitom prema premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti, a u vezi sa pismom autorizacije za pregovore o nabavci vakcina, što se temelji na odluci Vlade KS da nabavi minimalno 100.000 doza vakcina za građane KS, obavještavam te da su premijer Forto i ministar zdravstva Haris Vranić, pored ovlaštenja pomenutoj firmi IDS Zdrava Sredina d.o.o., Sarajevo, identično ovlaštenje dali i predstavnicima još pet velefarmacija u Bosni i Hercegovini. Također, otvoren je poziv prema svim velefarmacijama registriranim u Bosni i Hercegovini za uvoz ove vrste robe da dostave ponude za nabavku vakcina, a s obzirom da im je u tom postupku neophodna autorizacija, odnosno ovlaštenje krajnjeg korisnika vakcina, svi će dobiti ovlašetenje Vlade Kantona Sarajevo da pregovaraju u cilju prikupljanja ponuda”, odgovorili su nam iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo.

 

No, odgovor na pitanje na osnovu čega je izabrana baš ova firma nismo dobili. Stoga smo krenuli u provjeru firme IDS Zdrava sredina d.o.o. Sarajevo.

 

“DS Zdrava sredina d.o.o. je društvo koje se bavi pružanjem usluga iz oblasti sanitrano ekološke zaštite i veleprometom medicinskih sredstava. U okviru sanitarno ekološke zaštite, naš stručno osposobljen tim, pruža usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što ujedno predstavlja najznačajnije opšte mjere za spriječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti”, piše na službenoj stranici ove firme koja je, prema pisanju portala tacno.net, bez ikakvog tendera nabavljala i respiratore posredstvom UNDP-a.

 

Ovlaštena osoba u ovoj firmi je Tarik Vatreš. Pokušali smo danas s njim stupiti u kontakt. Bezuspješno. Iako smo njegovoj tajnici ostavili broj na koji nas može kontaktirati, Vatreš nas nije nazvao.

 

Prema podacima dostupnim na portalu akta.ba, u ranijem periodu veze sa ovom firmom su imali Ermin Alamerović i Ramiz Turulja, inače bliski prijatelji predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića.

Image
N

Ermin Alamerović nam je priznao da je imao veze sa firmom IDS Zdrava sredina, ali je negirao da ova firma ima ikakve veze sa nabavkom vakcina. Ramiz Turulja, pak, negira da ima bilo kakve veze sa kompanijom IDS “Zdrava sredina” d.o.o. Sarajevo.

“Nikad nisam bio osnivač IDS Zdrave sredine. Ja sam bio direktor u firmi “Zdrava sredina” koja je u stečaju i nemam nikakvih vlasničkih udjela u bilo kakvoj IDZ Zdravoj sredini”, kazao nam je Turulja.

Firma “Zdrava sredina” d.o.o. Sarajevo u kojoj je Ramiz Turulja bio direktor registrovana je na adresi Terezije b.b. Sarajevo. U opisu djelatnosti ove firme je navedno da se bave “dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom”.

Image
J

Firma IDS Zdrava sredina d.o.o. Sarajevo sa kojom Ramiz Turulja, prema vlastitoj tvrdnji, nije povezan registrovana je na adresi Terezije b.b. Sarajevo. Na njihovom sajtu piše da se bave “dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom”

Adeesa firme je, dakle, ista. Djelatnost je ista. IDS je naveden kao vlasnik firme Zdrava sredina koja je otišla u stečaj. A na tom mjestu je stvorena firma IDS Zdrava sredina.

“Vjerujte da ne znam šta se tu dešava. Nemam pojma, nisam upoznat sa tim stvarima uopšte”, kazao nam je Turulja.