fbpx (FOTO) Cazin: Obilježen Dan vakifa i Dan Medrese "Džemaluddin ef. Čaušević"

(FOTO) Cazin: Obilježen Dan vakifa i Dan Medrese "Džemaluddin ef. Čaušević"

Home

(FOTO) Cazin: Obilježen Dan vakifa i Dan Medrese "Džemaluddin ef. Čaušević"


Kao i svake godine, 10. april je bio od posebnog značaja za Medresu "Džemaluddin ef. Čaušević".

To je dan kad Medresa ima čast da ugosti svoje vakife i prijatelje. Zato je dan ove školske ustanove ustvari dan vakifa, koji pomažu rad na putu stjecanja znanja i odgoja.

[caption id="attachment_421581" align="alignnone" width="640"] Nastup hora Medrese “Džemaluddin ef. Čaušević”[/caption]

I ove godine upriličena je svečanost za vakife Medrese, koji su i ove godine došli u velikom broju, a zatim i zajednički ručak i druženje.

Uz svečani program, koji su priredili članovi hora cazinske Medrese, manifestaciju je otvorio direktor Medrese, profesor Salih Dervić, koji je istaknuo potrebu predanosti i ustrajnosti na putu znanja, posebno imajući u vidu kolika je svijest naših vakifa o potrebi za znanjem i odgojem naše omladine. 

[caption id="attachment_421584" align="alignnone" width="640"] Svečanost je otvorio direktor Medrese, prof. Salih Dervić[/caption]

Upriličen je prijem za zvanice iz društvenog života, a dodijeljenje su i nagrade zaslužnim učenicima koji su uspješno predstavljali Medresu na raznim takmičenjima.

[caption id="attachment_421588" align="alignnone" width="640"] Promocija učenika koji su dali svoj doprinos na raznim takmičenjima[/caption]

Poznato je da ove godine cazinska Medresa slavi 15o-ti jubilej. U skladu s tim pokrenut je i projekat restauracije arhiva Medrese.

Obzirom na turbulentna vremena kroz koja je prošla ova škola, od svog prvog osnivanja do danas, te obzirom na iskustvo zatvaranja i perioda ukidanja koji su ostavili velike tragove na kolektivno sjećanje, menadžment Medrese odlučio je da pokrene projekat arhiviranja historijske građe. Zbog toga je na Dan vakifa upriličena i svečana ceremonija preuzimanja historijske građe, koju je čuvao jedan od pokretača inicijative za rad Medrese tokom ratnog perioda, Nijaz ef. Hadžić. 

[caption id="attachment_421590" align="alignnone" width="640"] Primopredaja arhivske građe od Nijaza ef. Hadžića[/caption]

Medresa u Cazinu, od 1867. godine, kada je osnovana, nije imala kontinuiran rad. Najduži i najznačajniji prekid njenog djelovanja trajao je od 1918. do 1993. godine.

Prolazila je kroz teške i bremenite vremenske intervale, koji i pored toga, nisu ugasili ideju zbog koje je utemeljena. Bez obzira na sve, u njenom historijatu imaju momenti koji su opečatili njenu sudbinu i tretiraju se najznačajnijim. Jedan od njih, a veže se za njenu noviju historiju, je 10. april 1993. godine. Tada je donesena odluka, iako je to bio težak period agresije na Bosnu i Hercegovinu, da se reaktivira rad cazinske Medrese i upravo taj datum označava se Danom škole. Od useljenja u novu zgradu 2004. godine, Medresa "Džemaluddin ef. Čaušević" u Cazinu 10. april obilježava ne samo svojim već i Danom vakifa, izražavajući im na taj način trajnu zahvalnost na svemu što su za nju učinili.

[wonderplugin_gallery id="53"]

(Cazin.NET; Foto: medresa-cazin.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 12/04/2017 - 20:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top