(FOTO) NOVA ISKUSTVA, POZNANSTVA, TE OČUVANJE KULTURE I TRADICIJE: KUD "Stijena" učestvovao na smotri folklora u Turbetu

Home

(FOTO) NOVA ISKUSTVA, POZNANSTVA, TE OČUVANJE KULTURE I TRADICIJE: KUD "Stijena" učestvovao na smotri folklora u Turbetu


Povodom obilježavanja pet godina postojanja KUD-a “Turbe” i pet godina organizacije smotre folklora, protekle subote održana je kulturna manifestacija pod nazivom Smotra folklora Turbe 2017.

Manifestaciji se odazvalo 350 učesnika, ali je također privukla i veliki broj posjetilaca, koji su uživali u bogatim koreografijama kako KUD-a domaćina, tako i mnogobrojnih gostiju, od kojih su neki bili i iz susjedne Hrvatske.
KUD "Stijena" iz Cazina bilo je jedan od učesnika pokazujući još jednom da Krajišnici itekako drže do bosanskohercegovačkog folklora i kulturne baštine.

Smotra je zvanično počela sa defileom učesnika koji su se nakon toga uputili u salu gdje su izveli pripremljene igre i uživali u društvu domaćina.

Kako ističu iz KUD-a "Stijena", bilo je ovo još jedno pozitivno iskustvo, ali i edukativno putovanje na kojem su članovi cazinskog kulturno-umjetničkog društva stekli nova poznanstva, ali i dali svoj doprinos očuvanju naše kulture i tradicije.
Stvorene su nove veze i uspostavljeni kontakti sa drugim KUD-ovima (njih ukupno 13) i dogovorna buduća saradnja.

Naravno, spojeno je ugodno sa korisnim jer su Stijenjani iskoristili prekrasan dan i uživali u prirodnim ljepotama koje nudi naša jedina Bosna i Hercegovina kao što su Vodopadi Jajce i „Plava voda“ u Travniku.

Sve ovo je samo dodatni motiv za dalji rad ovog društva, koje svojim timskim radom pomaže svojoj lokalnoj zajednici, a pored umjetničkih aktivnosti, nosilac je različitih projekata od organiziranja zdravstvenih edukacija za mlade, eko akcija, književnih i foto susreta do edukacije za djecu iz socijalno-ugroženih porodica i sl.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 09/05/2017 - 12:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top