(FOTO) PRIMJER DOBROG POSLOVANJA: “Halko” Cazin sa radnicima obilježio početak radne godine

Home

(FOTO) PRIMJER DOBROG POSLOVANJA: “Halko” Cazin sa radnicima obilježio početak radne godine


Sinoć je u restoranu "Hilton" u Cazinu održana svečana skupština firme "Halko", proširena sa članovima porodice uposlenika. Veseloj i opuštenoj atmosferi od 120 uzvanika, prisustvovao je i portal Cazin.NET.

Povod sinoćnjeg okupljanja bio je tradicionalan. Početkom svake godine, direktor firme Hakija Halkić i njegovi uposlenici iskupe se kako bi razgovarali o učinku u protekloj godini, iznijeli izvjetaje, donijeli neke zaključke i nove ideje. Tako je bilo i ovaj put, s malim izmjenama. Sastanku su prisustvovali i članovi porodica uposlenika. Prisustvovalo je 120 uzvanika od čega je 54 zaposlenika firme.

Firma "Halko" uspješno posluje već punu 21 godinu. Osnovana je u septembru 1995. godine u Stijeni, gdje se i sada nalazi uprava, fabrika i glavna postrojenja. Firma ima 3 maloprodaje, 2 veleprodaje, jednu građevinskog materijala i drugu dijelova i opreme za teretna motorna vozila i radne mašine, te radnju, prodaju rezervnih dijelova za teretna vozila.

Pored toga, ova firma uspješno proizvodi i izvozi svoju robu i svoje proizvode. Po kvaliteti ali i izvozu ističe se stiropor u proizvodnji i pakovanju firme "Halko", posebno fasadni stiropor. Već duže vrijeme ova firma važni za jednu od najuspješnijih u općini Cazin po svim kriterijima. "Halko" svoje proizvode izvozi ne samo na prostoru cijele BiH već i Hrvatske, Slovenije, te manjim dijelom u Austriju. Postepeno je povećan i broj radnika u firmi, što prikazuje tendenciju porasta uspješnosti u svakom segmentu poslovanja i rukovođenja firme.

U razgovoru sa direktorom, za portal Cazin.NET, Hakija Halkić ne krije svoje zadovoljstvo uspješnim poslovanjem te svojim zaposlenicima. 

"Ušli smo u 22 godinu postojanja firme. Svaka godina nam je bila uspješnija od prethodne. U 21 godini nismo nijednu godinu imali pad prometa, čak što više ove godine promet je povećan za 13%. Posao ide odlično i nadam se da će i u budućnosti tako biti. Imamo odlične uposlenike, vjerujem da su oni zadovoljni firmom jer mi smo vrlo zadovoljni njima" - istakao je direktor Hakija Halkić.

Ono čime se direktor firme "Halko" najviše ponosi je proizvodnja stiropora visokog kvaliteta koja može konkurisati bilo kome.

"Stiropor pakujemo u našoj foliji te foliji još 7 proizvođača sistema fasadnih ljepila i žbuka i tu smo postigli zavidan rezultat sa našom proizvodnjom jer izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju za ozbiljne sisteme poput Caparola, Rofixa u Hrvatskoj i Sloveniji, Bautrenda u Sarajevu itd. Akcent bih stavio na fasadni stiropor jer je ekstra dobrog kvaliteta u odnosu na našu konkurenciju" - dodaje Halkić.

O planovima poslovanja u budućnosti direktor Halkić otkrio nam je da je već sada u pripremnoj realizaciji izgradnja stanova u Cazinu i Bihaću. Njegova tajna uspjeha i dobrog poslovanja je dati sve od sebe, potruditi se a ostalo je u Božijim rukama.

Dok su prisutni uživali u opuštenoj i lijepoj atmosferi, za portal Cazin.NET razgovarali smo sa nekima uposlenicima firme.

Emir Vilić, rukovodioc je poslovne jedinice veleprodaja dijelova na veliko i malo. U firmi "Halko" zaposlen je 3 godine, otkako je poslovnica u Kličićima, počela sa radom. Vilić je istakao zadovoljstvo radom u ovoj firmi te uputio same pohvale kako kolektivu tako direktoru te načinu funkcionisanja i poslovanja. Istakao je da je najbolji poslovni ambijent ako je prijateljski i otvoren a baš takav vlada u njegovoj firmi.

"Mi rukovodioci imamo svakog mjeseca redovno okupljanje povodom mjesečnog, kvartalnog ili polugodišnjeg izvještaja. Ovo večeras je tip opširnijeg sastanka na nivou cijele firme svih uposlenika jer moraju svi biti upoznati sa mjesečnim izvještajem. Direktor primijenjuje tradiciju da se sastajemo tj. ovako družimo godišnje jednom. Do sada je bilo u krugu firme a sada smo to malo uvećali svojim porodicama. Najbolji poslovni ambijent je kada se svede na prijateljski a to smatram da imamo sa svojim direktorom. U našoj firmi se uredno i odgovorno obavljaju i vode poslovi. Imam dobru platu i nemam nikakvih interesa da negdje odem niti mi ko može bolje platiti moj rad, ni u jednoj državi "- kazao je Emir Vilić, uposlenik firme "Halko".

Safet Bajrić u firmi "Halko" radi već punih 17 godina kao profesionalni vozač. Za firmu ima samo riječi hvale. Poslodavci su za njega korektni, sve se radi na fer i kolegijalnoj osnovi. Kako kaže plate su redovne a radnici imaju i ostale beneficije. Kao profesionalni vozač prevozi robu po cijeloj Evropi.

Za portal Cazin.NET kazao je: "Družimo se, vlada jedna fina radna atmosfera. Poštujemo se i uzajamno pomažemo. Samim tim što već radim 17 godina u istoj firmi govori o tome da je to jedna dobra firma. Ni pomislio nisam da bih je promijenio. A pošto sam otpočetka tu primjećuje se stalni napredak firme. Ovo večeras je naše tradicionalno okupljanje, svake godine to radimo, vesela je atmosfera i to je lijepa gesta, da se i naši članovi porodica upoznaju i međusobno druže."

Safet Halkić u firmi "Halko" radi punih 21 godinu. Zaposlen je na poslovima komercijale, voditelja veleprodaje i transporta i maloprodaje, te jedan je od najstarijih uposlenika d.o.o "Halko".

"Firma je u razvoju iz godine u godinu. Svake godine imamo napredak po pitanju prometa i povećanja broja radnih mjesta. Večerašnje druženje je jedna lijepa gesta, gdje se svi mi malo opustimo, zabavimo zaboravimo na svakodnevne probleme, družimo se i nadam se da će se ovakav projekat i u budućnosti realizirati. Naša firma posluje nepune 22 godine a ja sam tu od samog početka. Direktor je zadovoljan sa mnom a i ja s njim, jer da nije, ne bi sigurno bili skupa sve ove godine. Nadam se da ću možda biti i prvi radnik koji je ostvario penziju u firmi "Halko" i koji je cijeli svoj radni staž ostvario u ovoj firmi" - za portal Cazin.NET kazao je Safet Halkić.

Tokom našeg boravka sinoćnjem druženju primijetili smo veoma veselu i društvenu atmosferu. Rezultat je to uspješnog poslovanja jedne firme, kada svako svoj dio posla obavlja onako kako treba. Pogledajte fotografije u našoj foto galeriji u prilogu.

Firma "Halko", direktor i njeni uposlenici ostavili su na nas dojam firme za primjer drugima.  

Kako su i obećali, nastavit će raditi kao što su i do sada a portal Cazin.NET im želi svu sreću u daljem radu i poslovanju.

[wonderplugin_gallery id="7"]

E.Topić/Cazin.NET

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 09/01/2017 - 12:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top