fbpx (FOTO) STRAH I TREPET, JAD I ČEMER: Na deponiji "Radića Most" u Velikoj Kladuši smješten azil za pse lutalice

(FOTO) STRAH I TREPET, JAD I ČEMER: Na deponiji "Radića Most" u Velikoj Kladuši smješten azil za pse lutalice

Home

(FOTO) STRAH I TREPET, JAD I ČEMER: Na deponiji "Radića Most" u Velikoj Kladuši smješten azil za pse lutalice


U velikokladuškoj mjesnoj zajednici Vrnograč nalazi se gradska deponija "Radića Most", a u sklopu deponije egzistira improvizirani azil za pse, u kojem, prema tvrdnjama mještana, boravi oko 500 pasa.

Prije 45 godina kladuški vlastodršci odredili su Radića most za privremenu gradsku deponiju. Od tada do danas deponija je ostala na istom mjestu i od "privremene" postala "stalna". No, kako je na snagu stupio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, prije nekoliko godina, deponija je postala utočište mnogim psima lutalicama.

"U proljeće 2013. godine, ovdašnje komunalno preduzeće odobrava udruženjima za zaštitu životinja da postave 100-tinjak kućica za pse na samoj deponiji, na koju se odlaže otpad svih vrsta. Da zanimljivost bude veća, finansiranje ovih kućica vrše udruženja za zaštitu životinja iz Austrije i Njemačke, vjerovatno i ne znajući za lokaciju 'azila' ", ističe Šefik Sadiković inače zaljubljenik u prirodu, EKO aktivista i predsjednik Planinarskog društva Velika Kladuša.

Improvizirani azil postao je baza u koju se dovode psi ne samo sa kladuške već i sa drugih općina. O silnim psima niko ne vodi računa, napadaju stada ovaca, kokoši, uništavaju ljudima imovinu, a njihov broj stalno se povećava.

"Pod okriljem noći na cesti svakog jutra osvanu novi psi ili štenci koji još nisu ni progledali, a koje vozila često pregaze, tako da djeca koja čekaju autobus za odlazak u školu svakodnevno gledaju jezive prizore", napominje Sadiković.

Ljudi, psi, rijeke, jezera i ogromna količina smeća

U blizini tog prostora živi 1.000 ljudi u naseljima Grabovac, Gradina, Poljice, i Mekanovići a kroz samu deponiju protječu četiri šumska potoka koaj se ulijevaju u rijeku Glinicu a ona daljeu rijeku Glinu u Hrvatskoj, pritoku Kupe. Šokantno je da vodu rijeke Kupe, kako Sadiković navodi, stanovnici Siska koriste za piće.

Na deponiji su završili i leševi pasa koje su lovci nedavno pobili na području Todorova.

Šefik Sadiković o ovom velikom problemu u Velikoj Kladuši ukazuje godinama kako vlastima, tako građanima i svima onima koji bez srca i duše ostavljaju pse na ovoj lokaciji. 

Jednu od njegovih objava vam prenosimo u cijelosti:

Kad moje unuče naraste, završi školu i vidi šta smo mi dozvolili da se radi od najljepšeg dijela naše opštine, upitat će me: Jesi li ti dide išta poduzeo? Mene neće biti sram jer ja godinama pokušavam ukazati na ovaj zločin. Na "deponiju" Radić Most se vozi smeće svih vrsta već 47 godina iako kroz samu deponiju protječu 4 šumska potoka koji se 100 m niže ulijevaju u rijeku Glinicu kao jedan potok. Na takvu deponiju moji kritičari i ljubitelji pasa "zbrinjavaju" pse od zime i postavljaju 100 kućica za pse. Danas na deponiji živi 500 pasa i još toliko po okolnim šumama. Iako volenteri preko svojih udruženja udomljuju neke pse a neke zgaze vozila, vijest o kućicama se brzo proširila tako da nam se dovoze iz drugih opština i sad imamo veći "priljev" od "rashoda". Jedini se borim protiv ovog zločina nad nesretnim životinjama i zločina nad prirodom jer kad sam danas doveo novinare BHT-a da snime i pokažu javnosti ljudski bezobrazluk nisam mogao naći sagovornika. Svi bježe od kamera. Moja mama je prošle godine umrla od karcinoma, sestra oboljela od iste bolesti, tetić u 52-oj godini života umro od iste bolesti. Ovdje 80% umrlih umire od karcinoma i treba da šutimo, ne nego treba da se sramimo. 

U prilogu pogledajte i galeriju slika koje je Sadiković zabilježio u nekoliko posjeta deponiji:

[wonderplugin_gallery id="55"]

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 11:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top