(FOTO) "Večernjakov pečat" otvoren predajom ovjerene kopije Povelje Kulina bana

Home

(FOTO) "Večernjakov pečat" otvoren predajom ovjerene kopije Povelje Kulina bana


U Mostaru je večeras počeo 16. po redu "Večernjakov pečat".

Manifestacija je započela postrojavanjem mažoretkinja ispred redakcije "Večernjeg lista", odakle su u kratkom defileu krenule prema crvenom tepihu ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače, gdje su formirale špalir kako bi dočekale brojne zvanice.

Da će ovo biti veličanstvena večer moglo se vidjeti i samim pogledom na plato ispred Kosače, gdje su crvenim tepihom prošle brojne zvijezde iz svijeta sporta, muzike, filma ali i veliki broj političara iz BiH i svijeta.

Veliki broj uspješnih Bosanaca i Hercegovaca večeras je u Mostaru, što se može vidjeti i u direktnom prijenosu na BHT-u.

U Mostaru je večeras i Enis Bešlagić, prošlogodišnja osoba godine po izboru "Večernjaka".

- Zahvaljujem organizatorima ova manifestacije, koja je stvarno čudo. Mostar je prelijep i čestitam organizatorima - kazao je Bešlagić.

- "Večernjakov pečat" je društveni događaj godine u BiH, pa i regiji, i ovo je to što nam treba jedna pozitivna energija koju pečat odašilje - rekao je Nevenko Herceg, premijer HNK.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako je ovo za Mostar veoma važan događaj koji šalje jednu drugu sliku od one koju često žele prestaviti.

- Ponosan sam što sam dio ove manifestacije, jer je ovo što "Večernjak" radi nešto veličanstveno, daje pozitivnu energiju i približava ljude kako u BiH tako i u regiji - kazao je pjevač Nedžad Salković.

Na početku manifestacije, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru "Večernjakovog pečata" i glavnom uredniku Večernjeg lista u BiH Jozi Pavkoviću ovjerenu kopiju Povelje Kulina bana koja se nalazi u Biblioteci Akademije nauka Ruske Federacije u Sankt Petersburgu.

Podsjetivši da je Bosna i Hercegovina do sada više puta bezuspješno pokušavala vratiti Povelju, Pavković je kazao da je na "Večernjakovu" inicijativu Ruska Federacija pozitivno odgovorila, te da je najavila da će ustupiti BiH Povelju Kulina bana na privremeno korištenje uz ispunjavanje određenih uvjeta.

- Kao prethodnicu originala Ruska Federacija danas nam je dostavila ovjerenu kopiju Povelje Kulina bana. Želeći vjerovati da će najava povratka originalnog rodnog lista u BiH biti poticaj za dolazak dugo očekivanog evropskog proljeća na ove prostore, proglašavam 16. "Večernjakov pečat" otvorenim - kazao je Pavković, otvarajući manifestaciju tokom koje će biti dodijeljena priznanja u više kategorija, uključujući i glavnu nagradu za osobu 2016. godine u BiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 18/05/2017 - 21:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top