fbpx (FOTO+VIDEO) OD IGRE SA KAMEROM DO PROMOCIJE FILMA U VELIKOJ KLADUŠI: Cazinjani snimili film o bosanskoj tradiciji i običajima

(FOTO+VIDEO) OD IGRE SA KAMEROM DO PROMOCIJE FILMA U VELIKOJ KLADUŠI: Cazinjani snimili film o bosanskoj tradiciji i običajima

Home

(FOTO+VIDEO) OD IGRE SA KAMEROM DO PROMOCIJE FILMA U VELIKOJ KLADUŠI: Cazinjani snimili film o bosanskoj tradiciji i običajima


Cazinjani su oduvijek poznati kao vjerni njegovatelji i čuvari bosanske tradicije i običaja, što pokušavaju na različite načine. 

Upravo su im naši običaji i bogata tradicija bili odličan materijal za njihov prvi filmski poduhvat koji je od igre sa kamerom rezultirao promocijom filma.

 A kako je čitav ovaj filmski poduhvat počeo?

Nurfik Keranović i Muhamed Macanović iz Koprivne kod Cazina, zajedno sa još nekoliko svojih prijatelja, inače članova folklornih sekcija i kulturno-umjetničkih društava iz pomenutog naselja, često su kamerom pratili svoje brojne nastupe te snimljeno objavljivali na internetu.

Iz tog hobija i igre rodila se ideja za snimanjem kratkog amaterskog filma o starim bosanskim običajima, o tradiciji nekadašnjeg krajiškog načina ašikovanja, mladalačkih nestašluka, rada i života uopće.  Tako je nastao film pod nazivom "Hamo kod dajdže Mehmeda".

Film je finansiran isključivo vlastitim sredstvima i snimljen u amaterskoj režiji pomenutih Cazinjana. Kao što ćete primijetiti prilikom gledanja filma, snimljen je na više lokacija u Gornjoj Koprivni te Ponjevićima.

Iako su se, kako kažu, uvjerili da snimanje filma nije baš jednostavan posao te da je za ovakav projekat potrebno mnogo vremena, truda, strpljenja i volje da se sve završi, ipak su zadovoljni i ponosni što će imati promociju svog prvog amaterskog filma, te krajiškoj publici predstaviti ono što su napravili.

Promocija filma ”Hamo kod dajdže Mehmeda” održat će se u Velikoj Kladuši u subotu, 6. maja 2017. godine, u općinskoj Vijećnici sa početkom u 19 sati.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan zato ne propustite promociju, te svojim dolaskom podržite ove kreativne Cazinjane!

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 05/05/2017 - 09:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top