Francuska i Njemačka razvijaju supertenk

tenk
National Interest piše kako i Njemačka i Francuska trebaju nadogradnju oružanih snaga.


Francuska i Njemačka rade na razvoju novog supertenka, prenosi specijalizirani portal National Interest, te dodaje kako će Glavni sistem kopnene borbe (MGCS, kako je projekat nazvan) zamijeniti Leclerc i Leopard 2 kao glavne tenkove evropskih zemalja.

Navodi se kako su oba navedena tenka sposobna i efikasna u borbi, sa vremenom nisu ništa mlađi i konkurentniji. Leclerc je prvi put uvršten u francuske oružane snage 1990-ih, dok je Leopard 2 (u biti napredna i redizajnirana varijanta Leoparda 1) dosta stariji – datira još iz 1970-ih.

National Interest dodaje kako i Njemačka i Francuska trebaju nadogradnju oružanih snaga.

Jedan od prvih koraka razvoja MGCS-a je demonstrator tehnologije koji je napravila evropska kompanija KMW+Nexter Defense Systems. Njihov demonstrator je nosio ime Evropski Glavni Borbeni Tenk (European Main Battle Tank) i prvi put je javnosti prikazan 2018. godine na vojnom sajmu u francuskoj prijestolnici Parizu.

Dva razloga za saradnju

Demonstrator je kombinirao postojeće elemente tenkova iz Njemačke i Francuske uparivši kupolu Leclerca sa tijelom njemačkog Leoparda 2.

Dvostruki je cilj razvoja francusko-njemačkog hibrida, navodi National Interest.

„Prvo, to demonstrira potencijalnu njemačko-francusku saradnju u odbrani koja je otežana zbog historijskih razloga. Druga prednost je istraživanje mogućnosti korištenja već dostupnih dijelova i komponenti u maksimalnom obimu“, piše spoemnuti portal.