Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda

.
PARIZ- Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda, nastaviće razgovore i održavaće odnose sa tom zemljom i predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, rekao je danas ministar trgovine Frank Rister.

 

"Na našem dnevnom redu nema odmazde", naglasio je Rister. On je ponovio stav francuske administracije kojom su osuđeni nedavni Erdoanovi komentari o predsjedniku Emanuelu Makronu i ponašanju prema muslimanima u Francuskoj.

 

Turski predsjednik Tajip Erdoan pozvao je nešto ranije Turke da ne kupuju francusku robu, a lidere EU da zaustave "antiislamsku" agendu francuskog predsjednika.

 

Erdoan je prije dva dana izjavio da Makron ima problem sa muslimanima i da je potrebno da provjeri svoje mentalno zdravlje, zbog čega je Francuska povukla svog ambasadora iz Turske.

 

Francuska je deseti najveći uvoznik u Tursku i sedmo najveće tržište za izvoz turske robe, navodi se u podacima turskog zavoda za statistiku.

 

Makron je obećao da će se boriti protiv "islamskog separatizma" i da ova pojava može da prevlada u nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj.