Francuska strahuje od protesta u subotu, Makronov ured očekuje veliko nasilje

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je Jelisejska palača.

- Imamo razlog sumnjati da bi moglo doći do velikog nasilja - objavio je ured francuskog predsjednika, dok se povećavaju pozivi za nove proteste "žutih prsluka" širom Francuske.

Makron traži smirivanje stanja 

Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je u srijedu od političkih i sindikalnih dužnosnika da upute poziv na smirivanje stanja.

U zraku se osjeća zebnja francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u središtu francuske prijestonice, koja je još pod šokom nakon protesta prošle subote, piše agencija France presse.

Slike nasilja na ulicama Pariza, najgoreg u posljednjih 50 godina, obišle su svijet te pogodile francusku privredu i turizam.

- Predsjednik Republike zatražio je od političkih snaga, sindikalnih snaga, poslodavaca, da upute jasan i eksplicitan poziv na mir - rekao je portparol vlade Bendžamin Grivo (Benjamin Griveaux), prenoseći riječi francuskog predsjednika sa sjednice vlade.

Kako je rekao, taj je poziv upućen "onima koji su pokazali cinizam, oportunizam... Nije ih potrebno imenovati. Oni se prepoznaju".

- Na kocki je sigurnost Francuza i naših institucija. Ovdje pozivam na odgovornost - rekao je u srijedu premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) pred nacionalnom skupštinom.

Pokret ''žutih prsluka''

Premijer je, također, objavio da je vlada predsjednika Makrona odustala od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim protestima zbog porasta životnih troškova širom Francuske.

Pokret "žutih prsluka" počeo je 17. novembra kao protest organiziran na društvenim mrežama u kojima demonstranti nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj, te protestiraju protiv vladina pritiska na domaćinstva Makronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošle tri sedmice, protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Makrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem poreza na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Makronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.