Francuzi obustavili prodaju jednog modela iPhonea zbog previsoke radijacije

N
Testovi pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene

Apple mora zaustaviti prodaju svog modela iPhone 12 u Francuskoj zbog prekomjernog nivoa radijacije, rekao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju listu Le Parisien u intervjuu objavljenom u utorak, piše Reuters.

Francuski nadzor radijacije ANFR obavijestio je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhonea 12 nakon što je izvršio testove koji su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene, rekao je za list Žan Noel Baro.

Apple nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Baro je rekao da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno da riješi probleme sa zračenjem koji su povezani s telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

- Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije sedmice - rekao je on i dodao da je spreman,  ako to ne učine, da naredi povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju.

- Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne gigante - kazao je.

Evropska unija je postavila bezbjednosne granice za SAR vrijednosti povezane sa izloženošću mobilnim telefonima, što bi moglo povećati rizik od nekih oblika raka, prema naučnim studijama.

Francuski nadzorni organ sada će svoje nalaze prenijeti regulatorima u drugim zemljama članicama EU, prenosi Telegraf.rs.

- U praktičnom smislu, ova odluka bi mogla da ima efekt "grudve snijega" - rekao je Baro.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrijednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, uključujući tablete i druge elektronske uređaje.