Frontex: Manje ilegalnih prijelaza ka EU, povećan migracijski pritisak prema BiH

Broj ilegalnih prijelaza granica na četirima glavnim rutama za Evropsku uniju opao je za 43 posto tokom prvih sedam mjeseci godine, objavila je u ponedjeljak evropska agencija Frontex.

Agencija navodi kako glavna migracijska ruta na zapadnom Balkanu od Srbije do Mađarske i Hrvatske i dalje ima mali broj ilegalnih migranata.

Međutim, paralelna ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i od Srbije do Bosne i Hercegovine, bilježi povećani migracijski pritisak, saopćio je Frontex.

Ukupan broj zabilježenih prijelaza bio je 73.500, prema Frontexu. U julu je broj prijelaza na glavnim migracijskim putevima prema EU iznosio 14.900, što je za 18 posto niže u odnosu na isto razdoblje prije godinu.

Zapadnom mediteranskom migracijskom rutom prošlo je više od polovine ukupnih prijelaza zabilježenih u julu, a u Španiji se broj migranata učetverostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši brojku od 8.800 osoba.

Ukupno je na zapadno-mediteranskoj ruti zabilježeno 23.100 prijelaza, što je više nego dvostruko od prošle godine. Oko tri četvrtine migranata na ovoj ruti dolazi iz područja supsaharske Afrike. Državljani Maroka, Gvineje i Malija činili su najveći broj dolazaka u Španiji ove godine.

U julu je broj ilegalnih migranata koji su krenuli na istočni mediteranski put iznosio oko 4.000, što je 17 posto manje nego u junu. Frontex navodi da je zbog značajnog porasta ilegalnih prijelaza posljednjih mjeseci na kopnenim granicama s Turskom, ukupan broj migranata otkrivenih na istočnom Mediteranu tokom prvih sedam mjeseci ove godine porastao za tri četvrtine, i iznosio je oko 29.500.

Najveći broj migranata na toj ruti bili su državljani Sirije i Iraka, iako je u julu bio najveći broj Afganistanaca.

Broj migranata koji dolaze u Italiju putem središnjeg mediteranskog puta u julu je pao na oko 1.900, što je za 83 posto manje od istog mjeseca 2017. godine. Ukupan broj migranata na tom putu u prvih sedam mjeseci ove godine pao je na 18.200, što je 81 posto manje nego prije godinu. Tunižani i Eritrejci bili su dvije najzastupljenije nacionalnosti na tom putu.