Gabor Horvat novi načelnik Štaba EUFOR-a

Ceremonija primopredaje dužnosti načelnika Štaba EUFOR-a između brigadnog generala Jožefa Spišjaka (Jozsef Szpisjak) i brigadnog generala Gabora Horvata (Horvath) upriličena je danas u kampu Butmir u Sarajevu.

Tokom svečanosti, odlazeći brigadni general Jožef Spišjak kazao je da je, kada je prije godinu preuzeo dužnost načelnika štaba EUFOR-a, dao nekoliko obećanja vlastima i ljudima u BiH, te da ih je sve ispunio.

- Moj pristup je bio da postavim jasne i realne ciljeve mog rada ovdje umjesto da stremim ka apstraktnom cilju očuvanja mira. O tome sam dobio dosta povratnih informacija iz lokalnih zajednica koje su pozdravile činjenicu da mi više naginjemo ka praktičnom djelovanju - poručio je Spišjak.

Dodao je da iako je izvršavanje Misije EUFOR-a Operacija ALTHEA timski rad, doprinos svakog pojedinca od ključne je važnosti.

- Govoreći o zajednicama, moram reći da sam ponosan što sam izgradio i ojačao veze s bh. vlastima. Kada govorim o vezama, ne mislim samo na profesionalni odnos. Te veze zasnivaju se na uzajamnom poštovanju i iskrenoj brizi - istaknuo je.

Brigadni general Gabor Horvat rekao je da mu je velika čast preuzeti dužnost načelnika komandanta EUFOR-a, te da će cilj u njegovom radu biti osiguravanje stabilnog i sigurnog okruženja. 

Naveo je da će se u svom radu voditi s pet jednostavnih principa, a prvi od njih je osigurati jedinstvo komandovanja.

- Zatim doprinijeti udruženim naporima. To za mene znači dati najbolji mogući doprinos naporima međunarodne zajednice i bh. vlasti da osiguraju procvat i napredak BiH - naglasio je Horvat.

Dodao je da želi nastaviti saradnju sa svim nivoima, državnim vlastima, Oružanim snagama BiH, kao i organima za provođenje zakona.

- Osigurati da komandant EUFOR-a može efikasno i učinkovito predvoditi trupe EUFOR-a. I na kraju, ali ne i manje važno, održati odgovarajući nivo podrške u bazi Butmir i svim ostalim lokacijama EUFOR-a u BiH - zaključio je Horvat.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Martin Dorfer, zahvalio je odlazećem brigadnom generalu Jožefu Spišjaku na službi i poželio dobrodošlicu brigadnom generalu Gaboru Horvatu.