Garantiram da će biti izgrađen spomenik ubijenoj djeci

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora, i ovog će 31. maja, na Dan bijelih traka, koji se u cijelom svijetu obilježava u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorske regije, među kojima i 102 djece, zatražiti da se ubijenoj djeci izgradi spomenik.

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora, i ovog će 31. maja, na Dan bijelih traka, koji se u cijelom svijetu obilježava u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorske regije, među kojima i 102 djece, zatražiti da se ubijenoj djeci izgradi spomenik. Borba traje četiri godine i prate je zahtjevi, dopisi, obrazloženja... gradskim vlastima i peticija sa 1.175 potpisa Prijedorčana svih nacionalnosti.

Miris tuge

- Do danas nismo dobili odobrenje. Nismo tražili ništa što bi nekoga uvrijedilo nego samo spomenik na kojem će pisati “Ubijenoj djeci grada Prijedora 1992. – 1995.”, te ime i prezime i starosna dob djece u momentu kad su ubijena - kaže Bačić i dodaje da neće odustati.

Ne odustaje ni 20 roditelja iz Udruženja. Za sada su strpljivi, mada bi priča o gradnji spomenika, prema Bačićevim riječima, mogla trajati još šest-sedam godina.

- Spomenik će biti u Prijedoru. Ja to garantiram! S gradskim vlastima ili bez njih i u centru grada. Napravit ćemo spomenik. To je jedino što želimo - kaže Bačić, koji će 31. maja na Glavnom trgu u Prijedoru izložiti i seharu koju mu je poklonila njegova prijateljica Umihana Hana Kekić.

Nekada su se u takvim škrinjama čuvali miraz, najveće dragocjenosti... Ova sehara ima miris tuge i, kako kaže Bačić, za sva vremena čuva sjećanje na 102 ubijene djece grada Prijedora, od kojih većina još nije pronađena.

- Unutra su 102 peškirića na kojima su izvezena imena ubijene djece. Čistim vezom, bez bilo kakvih ukrasa. Tu su ruzmarin, latice ruža, dva sapuna. Umihanina snaha Enesa rukom je izvezla imena djece, seharu je izrezbario Šemsudin Velagić, a izradila ju je “Stolarija Avdagić” iz Bosanske Krupe i poklonili su je meni kao predstavniku roditelja - kaže Fikret.

102 ruže

A umjesto pravog, na Trgu će i ove godine 31. maja biti spomenik od 102 bijele ruže s imenima petogodišnje Emire, šestogodišnje Nermine, 12-godišnjeg Nermina, 14-godišnjih Stojana i Stipe, tromjesečne bebe Velida…

Još traga za kćerkom i sinom  

Bačić još traga za kostima svoje djece, kćerke Nermine i sina Nermina, koji su ubijeni 25. jula 1992. godine, zajedno s još 27 članova njegove porodice. Kao predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, pozvao je sve koji imaju bilo kakva saznanja o grobnicama, da pomognu.

U Prijedoru se, prema Bačićevim riječima, traga za još skoro 680 ubijenih i nestalih.