Gdje će 1.500 migranata iz kampa Lipa

migranti
Kamp Lipa u kojem trenutno boravi oko hiljadu i po migranata nije osposobljen za zimski period, te iz IOM-a najavljuju povlačenje iz ovog kampa. Šta sa hiljadu i po migranata ukoliko zaista dođe do zatvaranja ovog kampa?


Današnje slike kampa na Lipi. Neki od kreveta su izmješteni iz šatora a pojedini šaroti se rasklapaju. Ugovor za korištenje ovog kampa ističe za nekoliko dana i sve su prilike da će biti zatvoren.

Kamp Lipa je zvanično otvoren 20.aprila ove godine. Gotovo nevjerovatno zvuči činjenica da evo skoro 8 mjeseci nakon njegovog otvaranja, ovaj kamp još uvijek nije službeno proglašen privremenim prihvatnim centrom za migrante. Samim tim nisu stvoreni ni uslovi za boravak migranata u zimskom periodu.

Gotovo nevjerovatno ali ipak istinito. Vijeće ministara je od aprila održalo brojne sjednice ali se o ovom pitanju nije izjašnjavalo. Treću zimu zaredom ponavlja se isti scenarij. Smještaj migrantima nije riješen. Šta ukoliko se do kraja sedmice Lipa zatvori, gdje će završiti oko hiljadu i po migranata. U ovom trenutku ne zna niko, pa ni sami migranti.

„Ovdje je prehladno a zima dolazi. Ovdje je teško za preživjeti i mislim da će zbog toga ovaj kamp zatvoriti. IOM bi trebao znati šta će biti s nama ako se kamp zatvori“,kaže Elmas, migrant iz Pakistana.

Već duže vrijeme se šprekuliše da će migranti ponovo biti smješteni u Biru. Bira je zatvorena prije nekoliko mjeseci i tada su lokalne i kantonalne vlasti rekli da se ovaj kamp više nikada neće otvoriti. Isto su to ponovili i danas.

„Bira se ni u kom slučaju ne može dozvoliti da se otvori. Pozivam Vijeće ministara i ministra Cikotića i ljude koji su odgovorni za se ovo, da dobro vode računa kako će se ponašati kada su Bihać i Bira u pitanju, kazao je Šuhret Fazlić“, gradonačelnik Bihaća

SAOPĆENJE OPERATIVNE GRUPE

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadžora nad migrantskom krizom na području USK, upućuje poziv Ministarstvu sigurnosti BiH da finalizira aktivnosti za regulisanje statusa kampa Lipa kod Bihaća kao zvaničnog prihvatnog centra za ilegalne migrante (Vijeće ministara BiH da ga svojom odlukom prihvati kao zvanični centar za prihvat ilegalnih migranata), te da hitno započnu radovi na uzimljavanju ovog kampa

Operativna grupa je ponovila zaključke koji su doneseni na sastanku u Briselu prošle godine a koji, između ostalih, kažu da se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti duž cijele države. A kada je riječ o osiguravanja uslova za boravak migranata u zimskom periodu na Lipi, potrebno je priključiti vodu i struju.

„Uložiti 2 ili 3 miliona u Lipu, a sad praviti problem oko 100, 200 ili 300 hiljada maraka je neozbiljno.
Kako će stvari odvijati u ovom trenutku je teško prognozirati“
, dodao je Fazlić.

Vlasti u Krajini se nadaju da će se na sjednici Vijeća ministara koja se održava ove sedmice, Lipa proglasiti zvaničnim centrom te da će se iznaći sredstva za osiguravanje uslova za boravak u zimskom periodu. U suprotnom, prijeti humanitarna katastrofa.