Gdje će Bosanci i Hercegovci na ljetovanje? Zvanično je jeftinije otići na Maldive nego u Hrvatsku

.
Za veliki broj bh. građana ljetovanje je postalo luksuz, pa i u susjednoj Hrvatskoj, gdje su zbog globalnih poskupljenja, ali i povećanog zanimanja cijene znatno porasle.

 

Iako je do sezone godišnjih odmora ostalo još nekoliko mjeseci, oni koji to sebi mogu priuštiti, uveliko planiraju gdje će ljetovati i već rezervirašu smještaj, piše Večernji list.

Za sve ostale cijene su, blago rečeno – šokantne. Odluku hoće li i gdje ljetovati, velikim će dijelom odrediti cijena odmora. Za veliki broj bh. građana ljetovanje je postalo luksuz, pa i u Hrvatskoj, gdje su zbog globalnih poskupljenja, ali i povećanog zanimanja cijene porasle.

Cijene na Jadranu iz godine u godinu rastu, dok s druge strane kupovna moć bh. građana pada. Pa je tako nekad obvezni odmor na moru bh. građanima postao nedostižan. Cijene su iznenadile i građane Hrvatske, čiji je životni standard znatno veći od našega. Čak je i njima postalo povoljnije otići negdje u inostranstvo nego ljetovati u domovini.

Naime, u prosjeku cijene su u posljednje tri godine veće za 30 posto, a negdje čak i dvostruko. Kuće za odmor, posebno one s bazenom, izuzetno su popularne posljednjih godina, pa tako i jedna u Zadvarju koja po danu košta 400 eura (782 KM). Interesovanje se nije smanjilo iako su cijene najma rasle posljednje tri godine.

“Kako su cijene ulaznih parametara rasle tako je i mom slučaju rasla cijena najma, na nivou oko 10 posto”, kazao je vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić.

“Kako u Zagori tako i na obali, svi su iznajmljivači morali korigovati cijene naviše. Tako da su iznajmljivači već prošle godine u prosjeku od 15 do 20 posto dizali cijene. Međutim, mi moramo ići više jer moramo nadoknaditi sve troškove koji su nam nametnuti”, govori predsjednica Hrvatskog saveza obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Studio apartman za dvije osobe u središtu Splita tako je 2021. koštao 100 eura (195 KM), već iduće godine 150 eura (293 KM), a ove sezone za njega treba izdvojiti i do 170 eura (332 KM).

“Mislim da će porast cijena iznositi oko 30 posto u odnosu na protekle tri godine”, kazala je Marković.

Najave za samo srce sezone su dobre, ali trenutačni gosti primjećuju da je smještaj skup. I dok će turisti možda moći priuštiti skuplji smještaj, ljetovanje na jadranskoj obali brojnim građanima BiH bit će jednostavno preskupo. Mnogi su prije na more išli na kredit, ali pitanje je sada ko će i hoće li se uopće zadužiti pa godinu dana vraćati ratu da bi se nekoliko dana odmorio. U državi gdje je potrošačka korpa 3000 KM, a prosječna plata malo iznad 1000 KM, odlazak na more moći će priuštiti samo dobro plaćeni, a takvih je vrlo malo.

Veliki broj bh. građana za ljetovanje je birao Hrvatsku zbog blizine, a time i mogućnosti odlaska na manji broj dana. Neke daleke, egzotične destinacije gledali su samo na reklamama i posterima. Međutim, izgleda da su te egzotične destinacije sada povoljnije od ljetovanja u Republici Hrvatskoj.

Naime, kako trenutno stvari stoje, Maldivi zaista jesu povoljniji za odmor od Hrvatske. Maldivi su jeftiniji izbor za sve koji nemaju svoj smještaj na moru i žele boravak u hotelima ili boljim apartmanima uz plažu. Na Maldivima se može ljetovati 6 dana all inclusive za 619 eura (1200 KM), i to krajem juna.

Početkom juna na Maldive se može otići letom iz Sarajeva na 9 dana za 499 eura (970 KM). S druge stane, hotel za dvije osobe na 7 dana u Dalmaciji koštat će vas od 1000 eura (1955 KM) pa naviše. Maldivi su u 2023. godini čak i jeftiniji za odmor od ljetovanja na Jadranu.

Cijena hotela na Jadranu s polupansionom za 2 osobe na 7 dana ove godine iznosi oko 1.500 eura (2.933 KM). Za isti iznos možete za Uskrs na 7 dana na Maldive, a u to su uključene 2 aviokarte za 2 osobe i hotel s polupansionom. Istina je da ćete ljetovati u aprilu (30 °C na Maldivima), ali imate priliku umjesto jednog ljetovanja na Jadranu posjetiti Maldive.

Naravno, to znači da morate na odmor u proljeće, između 1. marta i 15. juna 2023., ali na Maldivima je ionako tada ljepše vrijeme nego u Hrvatskoj usred ljeta. Odmor na Maldivima u martu će biti savršen. Temperatura je 30 °C, a mora 27, plaže su bijele, sitan pijesak, čarobne palme, sve ono što možete vidjeti u filmovima. Istina, sve ovo je, od Jadrana pa nadalje, većini bh. građana nedostižno. Ipak, onima koji mogu izdvojiti nešto novca daleke destinacije bit će dostupnije od komšiluka.