General Armije Republike BiH Vahid Karavelić podržao Denisa Bećirovića

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine general Vahid Karavelić obavljao je značajne funkcije u Teritorijalnoj odbrani i Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Između ostalog vršio je dužnosti komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandanta Kombinovane komande Zapadna Bosna. Pismo podrške generala Karavelića prenosimo u cijelosti.

„U vrijeme presudne borbe za opstojnost, integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine u ratnom vremenu 1992 -1995. godine izvršavao sam više zadataka u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Cijeli period rata zalagao sam se za mobilizaciju patriotskih snaga u odbrani cjelovitosti i multietničnosti naše države Bosne i Hercegovine, kao i zaštiti njenog međunarodno pravnog subjektiviteta. Moj rad i djelovanje bilo je utemeljeno i na Platformi za rad Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima. Pratio sam višegodišnji rad i djelovanje Denisa Bećirovića u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Kao iskusni parlamentarac, svojim inicijativama, prijedlozima mnogih zakonskih prijedloga i drugim parlamentarnim aktivnostima, ostavio je na mene utisak iskusnog parlamentarca, nekorumpiranog i beskompromisnog borca za demokratsku i proevropsku državu državu Bosnu i Hercegovinu. Njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH me obradovala i dajem mu punu podršku za željom da mu i građani Bosne i Hercegovine na oktobarskim izborima daju punu podršku i povjerenje. Denisa Bećirovića podržavam zato što je posvećen izgradnji evropske, socijalne i pravedne države Bosne i Hercegovine. Smatram da našu državu možemo očuvati i razvijati samo ako između ostalog shvatimo da država Bosna i Hercegovina mora biti prva u redoslijedu krugova vrijednosti, da moramo biti politički proaktivni, a ne stalno pasivni, uspavani i u stanju iščekivanja na tuđe antibosanske inicijative, da moramo jačati snage koje razumiju pojam državnosti, ali i poštuju nacionalne, vjerske i druge vrijednosti našeg društva. Moramo ojačati državnu samosvijest kod svih građana i naroda naše zemlje, jer je to jedan od preduslova za očuvanje naše države. Siguran sam da će Denis Bećirović, kao izabrani član Predsjedništva BiH, svojim idejama, prepoznatom upornošću i realizacijom svog Izbornog programa učiniti sve da naša država Bosna i Hercegovina ubrza integracije u Evropsku uniju i NATO savez, da će postati pravno uređenija i ekonomski prosperitetnija država. Posebno sam siguran da će uraditi sve da naša država ima savremenije, modernije i operativnije Oružane snage“, navodi se u pismu generala Karavelića.