fbpx Generale, je li moguće da ne znate ko vam je komandant?

Generale, je li moguće da ne znate ko vam je komandant?

Home

Generale, je li moguće da ne znate ko vam je komandant?


Blamaža sa nezakonitom upotrebom počasne jedinice Oružanih snaga BiH u Banjaluci dobija nove ružne priloge. Za to se pobrinuo načelnik Zajedničkog štaba (ZŠ) Oružanih snaga (OS) BiH, generalpukovnik Anto Jeleč.

General Jeleč, kojeg je Ministarstvo odbrane BiH zadužilo da uradi temeljitu analizu o dešavanjima u Banjoj Luci, u razgovoru za “Dnevni avaz” pokazao je da ne zna ni ko je komandant Oružanih snaga. Prema njegovim riječima, “nema šanse da će vojnici snositi bilo kakve sankcije za ono što im je naredio vrhovni komandant, a to je predsjedavajući Predsjedništva BiH”.

Generalu na podsjećanje, Zakon o odbrani BiH, u čl. 11, utvrđuje da vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama ima Predsjedništvo BiH. U Poslovniku o radu Predsjedništva BiH takođe se precizira da “Predsjedništvo vrši vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH u skladu sa Ustavom BiH i zakonima. Odluke o ovim pitanjima Predsjedništvo donosi konsenzusom.”

Dileme nema, Predsjedništvo je komandant naše vojske, a ne osoba koja u određenom periodu vrši funkciju predsjedavajućeg u državnom vrhu.

Najmanje što se od generala Jeleča može očekivati je da koriguje svoju izjavu. Svakome se može dogoditi da pogriješi, premda su greške ove vrste prava blamaža za dužnost koju u našoj vojsci obnaša Jeleč.

Ova gruba omaška, nažalost, umanjuje nadu da bi istražni tim pod njegovim vođstvom mogao autoritativno utvrditi da li je počasna jedinica u Banjaluci upotrijebljena zakonito ili ne. Pogotovo što smo od Jeleča dobili još jednu zbunjujuću informaciju:

– Smatramo da smo… ispoštovali ono što je Predsjedništvo BiH tražilo, rekao je Jeleč.

Šta je Predsjedništvo tražilo, gospodine generale? Zar nije tačna tvrdnja Mladena Ivanića da je odluku donio svojevoljno, bez ikakvog zahtjeva ili odluke Predsjedništva BiH, čak i bez nezvaničnih konsultacija sa Čovićem i Izetbegovićem?

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 14/01/2017 - 13:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top