Generalna skupština UN-a danas glasa o rezoluciji, Dodik iz Srebrenice najavio razdruživanje BiH

F

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji u Srebrenici počinje danas u 16 sati po našem vremenu.

O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Na portalu "Cazin.net" pratite sva dešavanja vezano za usvajanja rezolucije o Srebrenici.

14:15 Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da želi očuvati stabilan život svih.
 

- Ali Srebrenica postaje poltička tema, ovavno je. Postoji sistem prevara vezano za međunarodna i druga tumačenja. Generalna skupština UN-a je poltičko tijelo. Termin Srebrenica želi da se promoviše na globalnom nivou na sasvim drugi način imajući u vidu akata koje država okreće. BiH je pokazala da nije država i da nema državne organe i da se radi o indivudulanim postupcima pojedinaca koji su doveli BiH u najveću političku krizu. Nećemo ovo zaboraviti - rekao je.

- Nastavili su da rade zajedno sa sponozirma rezolucije i tu smo gdje smo došli. Zabili su ekser u kovčeg BiH. RS će braniti svoje nacionalne i narodne intere i u tom pogledu vrlo janso smo govorili da sve treba da se vrati u nadležne organe BiH, što nije učinjeno.

Besmisleno je suditi i tužiti bilo kojem Bošnjaku za kršenje Ustava, jer to se neće nikada desiti. Sud je predviđen da sudi Srbima, a ne svima. RS nije zainterisovana za rad na opstajanju, kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum. Ono što ostaje jeste da se prema srpskim žrtvama odnosilo veoma neodgovorno i da nema zabilježenog slučaja da je neko visokopozioniran odgovarao za zločine nad Srbima. To su naše sumnje za Srebrenicu. Nije ovo moj dokument, već CIPS-ov, ljudi koji se nalaze na evidenciji, to je 87 osoba, a na nadgrobnim su spomenicima.

Uvažavajaći bol svih ljudi, u političkom smislu ne možemo se složiti, s hajkom koja se stvorila, ni s onima koji žele da se operu i izvrše reviziju historije. Bošnjaci će likovati misliti da je dobijena pobjeda. U političkom smislu nemamo namjeru da sarađujemo na nivou BiH, zato ćemo pristupiti kršenju Dejtonskog sporazuma i razdruživanja BiH u narednih 30 dana. RS, FBiH i tri konstitutivna naroda. Oni su svi napravili BiH. Želim da na miran način razgovaramo s partnerima u FBiH da im predočimo razloge zašto mi mislimo da treba da se raziđemo - rekao je.

On je iz Srebrenice poručio da nije bio genocid.

14:00 U toku je konferencija za medije Vlade RS iz Srebrenice. Premijer RS Radovan Višković je kazao da se u Srebrenici desio težak zločin, ali ne i genocid. Dodao je da zločine trebaju odgovarati oni koji su krivi.

Nakon toga je kazao da pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari živi osoba koja je među popisom mrtvih osoba.

- Mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, ne možemo da živimo skupa - rekao je.

13:42 U Njujorku se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da Srbi nisu genocidan narod. Više pročitajte ovdje.
 

13:25 Osnivačica Fonda za Humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić govorila je za "Avaz" uoči usvajanja rezolucije. O tome čitajte ovdje.

13:05 Na današnjoj sjednici će se kao predlagač rezolucije obratiti Njemačka, a zemljama kosponzorima (njih 39), među kojima je i BiH, nije dozvoljeno obraćanje. Klasične rasprave neće biti, nego zemlje mogu obrazložiti svoje glasanje.  Za usvajanje rezolucije je potrebna prosta većina.