Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

srebrenica
Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige Mohammed Al-Issa odao je počast žrtvama srebreničkog genocida u nedjelju, nastavljajući tako širenje poruka poslanih na njegovom nedavnom putovanju u Auschwitz, s ciljem podizanja svijesti o prijetnjama manjinama širom svijeta.

"Današnja posjeta Muslimanske svjetske lige šalje važnu poruku: Nikada nećemo dozvoliti ponavljanje onoga što se dogodilo u Srebrenici bilo kome, bilo gdje u svijetu", rekao je  Al-Issa, koji je prepoznat kao lider u svijetu promocija umjerenog islama i međuvjerskih partnerstava, saopćio je Memorijalni centar Potočari - Srebrenica.

"Ovo mjesto je mjesto tuge, ali i odlučnosti za muslimanski svijet. Podsjeća nas šta sile mržnje mogu učiniti ako dobri ljudi i oni koji su u položaju moći ne učine ništa kako bi ih zaustavili“, rekao je dr. Al-Issa.

„Dužni smo štititi sjećanje i istinu o srebreničkom genocidu i masovnim zločinima nad Bošnjacima devedesetih, ne samo među muslimanima širom svijeta, već i za cijelo čovječanstvo", dodao je.

Al-Issa su u Memorijalnom centru dočekali predsjednik Upravnog odbora Ševket Hafizović, direktor Emir Suljagić, te predstavnici žrtava, svjedoka i članova porodica poginulih u genocidu.

"Memorijalni centar Srebrenica je institucija koja ima otvorena vrata za sve ljude koji priznaju zločin genocida, žele proaktivno podržati naše programe obrazovanja i širenja istine o genocidu, i spremni su zajedno s nama raditi na sprečavanju zločina da se genocid više ne ponovi“, rekao je Hafizović.

Al-Issa i Muslimanska svjetska liga jedni su od predvodnika u širenju istine i podizanju svijesti o žrtvama genocida.

To djelovanje su smjestili u središte međureligijskog dijaloga, kako u regiji, tako i na drugim mjestima širom svijeta.