Generalni sekretar Vlade RS-a brani opasan zakon i plasira neistine: "BiH nema svoju imovinu"

sfa
Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, u kontektu Ukaza o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, izjavio je BiH nema svoju imovinu i da sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju.

U kontekstu osporavanja Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, Karan kaže da se ovim zakonom reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti po sili zakona svojina je tih subjekata.

"Prema tome, BiH ima imovinu na korištenju i raspolaganju na teritoriji Republike Srpske samo onoliko koliko joj RS ustupi", kaže Karan, inače profesor Ustavnog prava i jedan od kreatora referenduma o neustavnom Danu RS-a.

Kaže da o ovom pitanju Ustavni sud nema nikakvu nadležnost.

"U kontekstu 'prijetnji' Ustavnim sudom BiH, pitanje imovine, odnosno državne imovine nije ustavno pitanje, niti je to nadležnost Ustavnog suda. Ustavni sud ima jedino nadležnost da odlučuje u ustavnim sporovima", dodao je.

Za visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji ima mogućnost ovaj zakon proglasiti ništavnim, Karan kaže da je on zapravo samo "građanin Schmidt".

"U konačnom smatramo da je ovo iznova pokušaj preoblikovanja multietnički složenog, federalnog oblika državnog uređenja BiH u pravcu unitarizacije kroz proces majorizacije. I građanin Schmidt se nameće silom kao i svi prethodni visoki predstavnici kod kojih je razlika bila samo u tome ko je od njih više uspio da nametne svojih neustavnih i antidejtonskih odluka. Neustavna transformacija ustavne strukture BiH vodi se već 27 godina, a prenos nadležnosti vodi ka njihovom cilju - unitarnoj BiH. To je eksperiment koji neće uspjeti, jer rade protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma, te protiv volje konstitutivnih naroda", kazao je, između ostalog, generalni sekratar Vlade RS-a.

Podsjetimo nakon što je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, probosanski političari su pozvali visokog predstavnika da hitno zakon proglasi ništavnim. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je pozvao Schmidta da odstupi s funkcije ako ne učini ništa konkretno na ovom pitanju.