Genjac: Bez obzira na konačnu odluku Bh. bloka uskoro bi se mogla formirati vlast

Dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega Genjac smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) zasjedat će sutra, 9. februara, u Sarajevu kada će razmotriti aktuelnu političku situaciju u državi, ali i razgovarati o procesu implementacije izbornih rezultata nakon proteklih Općih izbora te uspostavi vlasti.

Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac u izjavi za Fenu pojasnio je da će u okviru rasprave o aktulenoj političkoj situaciji u BiH biti govora o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Genjac se osvrnuo i na odluku stranaka okupljenih u Bh. blok da ne žele biti u koaliciji sa SDA na entitetskom i državnom nivou, kazavši da ta dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka, piše Fokus.ba.

Podsjetio je i da je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala za sutra, 9. februara, sjednicu Glavnog odbora te Genjac smatra da će nakon definitivne odluke i definitivnog razjašnjena te situacije s Bosanskohercegovačkim blokom SDA imati jasnu situaciju.

– Tada će SDA pristupiti definitivnim dogovorima ili s Bh. blokom ili pojedinim članicama Bloka kojeg osim SDP-a čine još i Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, ili sa strankama koje imaju dovoljno izborne podrške da se osiguraju parlamentarne većine – dodao je Genjac.

Kako je kazao u ovom trenutku je rano govoriti o svim mogućim kombinacijama za formiranje vlasti.

No, zaključio je, nakon razgovora koje su predstavnici SDA vodili sve ovo postizborno vrijeme s brojnim političkim subjektima, postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god konačna odluka Bh. bloka bila.