Heftičnjak: Genocid se (ne) isplati...

hefticnjak99

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Svjetski mediji o presudi Mladiću: “Bosanski mesar” će ostatak života provesti u zatvoru

Krug je zatvoren. Ratko Mladić je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i drugih najtežih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini tokom agresije '90-tih. Civilizirani svijet pozdravlja ovu konačnu presudu, stavljajući Mladića u piramidu najtežih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Haški tribunal je pred gašenjem, ostala je smo presuda u predmetu Simatović-Stanišić i njegova uloga ipak ima važnu ulogu za budućnost. Doduše, negiranje genocida je u RS-u i Srbiji moda i žalosno je slušati pravdanje zločinaca i njihovo pretvaranje u heroje. Portal “Euronews” ističe da je Mladić izgubio žalbu na presude iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti: “Čovjek poznat i kao ‘bosanski mesar‘ zbog svog udjela u masakru u Srebrenici 1995. godine u utorak je izgledao smireno dok je presuda protiv njega čitana u Hagu. Sudije su glasanjem sa četiri protiv jedan odbacili sve Mladićeve žalbe na deset tački optužnice protiv njega i potvrdili mu doživotnu kaznu zatvora. Čitajući presudu, tužitelj UN-a nazvao je Mladića jednim od ‘najzloglasnijih ratnih zločinaca u modernoj historiji‘. Oslobođen je samo jedne tačke optužbe za genocid u šest bosanskih općina 1992. godine”. Presuda Mladiću jeste historijska i na nama je da naslijeđe Haškog tribunala doživi svoj institucionalni okvir, te da bude implementirano u obrazovni sistem. To će biti težak i dug put. Ali sve dok se to ne desi, pravo pitanje će biti – da li se genocid isplati? Genocidno naslijeđe mora biti poništeno.   

 

Bakir se pohvalio da se narod želi slikati s njim

Sluđenom narod trojice etničkih poglavica ostaje samo da se – slika... Tako se jedan od njih, lider SDA Bakir Izetbegović pohvalio na svom Facebook profilu kako je mladi bračni par u Travniku izrazio želju da se fotografiše s njim, a da im je on izašao u susret i pristao da pozira. U Bosni i Hercegovini, a i u svijetu rijetke su javne ličnosti koje se hvali time da se građani žele fotografisati s njima, a još rijeđe su one koje sve to objave na društvenim mrežama s porukom koja znači: “Evo zaustavili MENE, da se fotografišu SA MNOM”. Očajno stanje u kojem se nalazi narod produkt je vođstva Izetbegovića juniora i njegovog privatiziranja politike i javnih institucija. Nema ozbiljnog ekonomskog i društvenog parametra po kojem nismo na evropskom dnu, a Bakir i dalje narod uvjerava kako nam je bolje nego što to uistinu i jeste. Problem je, ipak, ozbiljan i slikanje sa mladim bračnim parom neće pomoći umanjiti ga. Politika je odavno postala besmislena na našim prostorima, ali naplata za loše vođenje dođe na naplatu. Prije ili kasnije. A tada glavnim protagonistima ne bude do slikanja.  

 

Harmoniko moja suzom nakvašena / Dok migranti okupiraju grad, ministru Cikotiću na uho svira njegov šef kabineta i potpredsjednik OO SDA Ilidža, Godinjak

Ovi ispod Bakira, sve biser do bisera. Od Fadila, pa do Bisere... A tu je i Selmo. Ministar sigurnosti BiH ove je sedmice također briljirao. Iako je problem sa migrantima sve ozbiljniji, zato što ovdje ostaju alkoholičari, nasilnici, narkomani, lopovi koji svakodnevno napadaju i maltretiraju naše građane. Ne brine to posebno našeg ministra civilnih poslova nadležnog direktno za rješavanje ovog pitanja Selmu Cikotića. Da ima interesovanja znao bi da stupce u crnoj hronici danima, da ne kažemo sedmicama, ispunjavaju slučajevi u kojima su glavni akteri upravo migranti, i to ne bilo kakvi, već ovi gore navedeni. Da ima, ali nema! Umjesto toga složio je sebi Cikotić Kabinet po mjeri. Na njegovo čelo stavio je čovjeka koji će mu u ovom stresnom periodu svirati na uho. Na fotografiji je u opuštenoj atmosferi ministar Selmo Cikotić zajedno sa šefom Senahidom Godinjakom koji je po svemu sudeći dobar harmonikaš. Moguće je da mu je upravo to bila osnovna referenca za poziciju koju obnaša. Jer posao će se uraditi i sve je manji problem kada se na kraju dana opusti uz dobru pjesmu. Hem se slikaju, hem pjevaju. SDAaaaa, demokratijaaaa...

 

BHRT nakon skandala sa "takozvanom ARBiH": Preuzeli smo odgovornost, ali dobijamo prijetnje

Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine (BHRT1) trebao bi biti primjer objektivnosti i rada u javnom interesu. Međutim, ove sedmice je njihova voditeljica Zorica Jordić tokom Vijesti u 14 Armiju RBiH nazvala "takozvanom". Reagovale su broje organizacije kao i javne ličnosti, a rukovodstvo BHRT-a je pozvalo da se zaustave prijetnje njihovoj voditeljici. Kako su rekli iz BHRT-a, osuđuju upućivanje prijetnji njihovim novinarima, pogotovo jer su prihvatili odgovornoost za propust i poduzeli odgovarajuće korake na sankcionisanju odgovornih. Podsjećamo, izvještavajući o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje, voditeljica Vijesti u 14 Zorica Jordić, ARBiH je nazvala "takozvanom". U BHRT-u su to ocijenili kao netačnim i nedopustivim karakteriziranjem, te da je riječ o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a. Udruženje žrtava i svjedoka genocida je pozvalo BHRT da se javno izvini.

 

Milanović: Neke članice NATO-a ne podržavaju konstitutivnost u BiH, neće im proći

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odavno je posao običan politički cikrusant, čovjek koji više voli skandale nego ozbiljno bavljenje politikom. Mali predsjednik od skandala, što bi nekad za sebe rekao Fuad Backović Deen. Milanović je ponovo izvalio glupost pa je za hrvatske medije izjavio da Hrvatska neće potpisati završnu deklaraciju na samitu NATO-a zbog toga što "neke" zemlje ne žele pristati na spominjanje Dejtonskom sporazuma i konstitutivnosti Hrvata. Novinari su Milanovića pitali zašto na sutrašnji samit ne ide ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman nakon čega je on neočekivano spomenuo šta je zapravo Hrvatska tražila od zemalja članica NATO-a u vezi Bosne i Hercegovine. Dodao je da je to problem o kojem nije govorio i da je trenutno u tom smislu "5 do 12" i da u tom smislu mora razgovarat s nekim zvaničnicima na samitu. Zamislite NATO i da u njemu odlučuje Zoran Milanović. Hoće, samo sutra, što bi rekao Đenka u filmu Maratonci trče počasni krug.

 

Voloder 'ruku' za budžet naplatio 1,7 miliona KM od Autocesta, i sljedećeg s liste 'završila' SDA

Ne tako davno u 2019. godini Elmedin Voloder kao tadašnji zastupnik Nezavisnog bloka, mimo organa stranke je glasao za budžet Federacije, a na prijedlog Vlade SDA, HDZ BiH i SBB. Voloder je potom i pristupio Klubu SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a ove sedmice je imenovan za v.d. direktora Autocesta FBiH. Te 2019. godine samo pet dana od dana izglasavanja budžeta Voloderova firma Divel je prošla na tenderu Autocesta FBiH, i to u vrijednosti od 1.708.196,49 KM. Ovo je odmah bilo sumnjivo rukovodstvu Nezavisnog bloka, te je javno zatraženo od Tužilaštva da istraži ovakvo djelovanje. Nažalost epiloga nije bilo, kao i u nizu drugih sličnih događaja, kada je riječ o kupovini ''ruku'' parlamentaraca. Inače, Voloder je u Federalni parlament ušao sa kompenzacijske liste Nezavisnog bloka, dakle, ne voljom građana. Sve dok Tušilaštva ne procesuiraju ovu očitu korpciju, neće biti napretka u ovoj zemlji. Voloder i njemu slični trebaju završiti na nekom drugom mjestu nego na poziciji direktora javne institucije koja odlučuju o milijardama maraka.

 

Jezive scene sa Parkena, Eriksena sa terena iznijeli saigrači

Krenuo je EURO. Napokon. Ljubitelji fudbala su čekali da krene ovaj sportski hepening a umalo je startao tragično. Naime, na utakmici između Danske i Finske, u 42. minuti utakmice, danski reprezentativac Kristijan Eriksen se srušio na terenu. Fudbaler Intera nije bio u duelu ni sa jednim finskim reprezentativcem, nije dobio udarac, nego je u trenutku kada je išao u susret lopti samo pao. Ovaj događaj je šokirao svijet. Ružne scene na Parkenu nikoga nisu ostavile ravnodušnim, posebno dok se na terenu ukazivala pomoć. U nevjerici su danski igrači u zagrljaju, stali u krug, kako bi zaštitili kolabiranog Eriksena od kamera. Nasreću, nakon pola sata, stigle su dobre vijesti da je Eriksen živ i da se osjeća dobro. Ostala su brojna pitanja, poput onoga da li su fudbaleri pod prevelikim pritiskom i da li igraju previše utakmica, ali se hvalila i reakcija ljekara na terenu. EURO će ići svojim tokom, a epizoda Erikson će ostati upamćena bez obzira ko će osvojiti Evropsko.