BHRT nakon skandala sa "takozvanom ARBiH": Preuzeli smo odgovornost, ali dobijamo prijetnje

BHRT

 

Iz javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT1) saopćili su da su njihovim uposlenicima putem društvenih mreža upućene prijetnje, nakon što je njihova voditeljica Zorica Jordić tokom Vijesti u 14 Armiju RBiH nazvala "takozvanom".

Kako su rekli iz BHRT-a, osuđuju upućivanje prijetnji njihovim novinarima, pogotovo jer su prihvatili odgovornoost za propust i poduzeli odgovarajuće korake na sankcionisanju odgovornih.

“Kolegama novinarima BHRT upućene su prijetnje na društvenim mrežama za koje nema nikavog opravdanja i koje najoštrije osuđujemo. Pogotovo jer je rukovodstvo BHRT-a preuzelo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje kršenja uređivačkih načela. Sloboda govora nije i ne može biti alibi za govor mržnje”, kažu iz BHRT-a.

Podsjećamo, izvještavajući o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje, voditeljica Vijesti u 14 Zorica Jordić, ARBiH je nazvala "takozvanom".

U BHRT-u su to ocijenili kao netačnim i nedopustivim karakteriziranjem, te da je riječ o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je pozvalo BHRT da se javno izvini.